Nieuws

Omschakeling naar circulaire economie vraagt om anders meten en rapporteren

Boekhouding en financiering zijn drijvende krachten in de circulaire transitie. Om de winstgevendheid aan te tonen van bedrijven die behoud en hergebruik van materialen voorop stellen, is een nieuwe definitie van waarde, impact en risico's nodig.

Dat concludeert een samenwerkingsverband van financiële experts, de Coalitie Circulaire Accounting (CCA), in een nieuw rapport. Accounting en reporting zijn onmisbaar om de voortgang naar een circulaire economie aan te tonen, stelt de CCA. Het geeft zekerheid aan belanghebbenden zoals beleggers en financiers. Ook zorgt het voor focus op circulariteit, door iedereen in de organisatie te dwingen tot nadenken over ontwerp, processen en activiteiten.

Nederland wil in 2050 honderd procent circulair zijn en in 2030 vijftig procent minder grondstoffen verbruiken. Wanneer we afval en vervuiling zien als ontwerpfouten, in plaats van onvermijdelijke bijproducten van dingen die we maken, worden we gestimuleerd om onze manier van produceren en consumeren anders in te richten, aldus de coalitie.

Transparantie

Transparantie over de sociale en ecologische impact van bedrijven is, naast hun financiële resultaten, de sleutel om echt de vruchten te plukken van een circulaire economie, stelt de CCA. Maar dat vraagt om een herziening van de manier waarop we waarde, impact en risico definiëren: het heroverwegen van bestaande benaderingen en methodes, het veranderen van mentaliteit en het aanpassen van ons vocabulaire zijn fundamenteel om circulariteit te ondersteunen en te versnellen.

De inzichten en aanbevelingen van het rapport richten zich op bedrijven, accountants zowel binnen als buiten organisaties, financiers en regelgevende instanties. Deze partijen kunnen een speelveld creëren dat grotere kansen biedt aan circulair ondernemen. Dat is nodig om klimaatdoelen te halen en te zorgen dat grondstoffen waar de economie – en ons welzijn – van afhangen langer hun waarde behouden, zodat zij niet in het huidige tempo uitgeput raken en verworden tot afval.

CCA

De publicatie Financial Accounting in the Circular Economy is het resultaat van twee jaar samenwerking binnen de Coalitie Circulaire Accounting. De CCA is een samenwerking tussen Circle Economy, de NBA, ABN Amro, Rabobank, KPMG, Alfa Accountants en Adviseurs, Allen & Overy, Impact Economy Foundation, Invest-NL, Sustainable Finance Lab en wetenschappers verbonden aan Nyenrode Business Universiteit en Avans Hogeschool. De CCA wordt medegefinancierd door Invest-NL en de NBA.

Het rapport van de CCA is gepresenteerd tijdens een webinar over Financial Accounting in the Circular Economy. Terugkijken hiervan kan via het YouTube-kanaal van de NBA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.