Nieuws

AP: Beoordelingen over individuele accountants niet zomaar publiceren

Het kabinet wil beoordelingen van het werk van individuele accountants kunnen publiceren. Dat is een te grote inbreuk op de privacy van accountants, vindt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het kabinet moet het wetsvoorstel daarom aanpassen.

De Autoriteit Persoonsgegevens stuurde in mei van dit jaar al een kritisch advies over de voorgestelde Wet toekomst accountancysector aan minister Kaag van Financiën. Daarop paste Kaag het wetsvoorstel aan, maar volgens de AP wordt de privacy van accountants nog steeds onvoldoende beschermd.

Het rapporteren over prestaties van een accountant en die vervolgens op naam openbaar maken, is voor de betrokken accountant een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, aldus de autoriteit. Volgens AP-voorzitter Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, is het “natuurlijk een goede zaak” dat de kwaliteit van de controle op de accountancysector wordt verbeterd.

"Dat kan heel goed, door op het niveau van accountantskantoren als geheel beoordelingen te publiceren. Maar dit wetsvoorstel regelt dat beoordelingen over een individuele accountant worden gepubliceerd. Er is geen noodzaak dat op die manier te doen. Terwijl het wel grote impact kan hebben op iemands reputatie en loopbaan."

Waarborgen

Volgens Wolfsen kan een negatieve beoordeling maken dat iemand moeilijker of niet meer aan werk komt. "Een dergelijke grote inbreuk op iemands privacy zoals nu is voorgesteld, is niet zomaar toegestaan. Dit mag alleen als andere, minder ingrijpende opties niet mogelijk zijn."

De AP vindt het essentieel dat er voldoende waarborgen zijn in het geval er toch wordt gepubliceerd over iemands individuele prestaties. "Zodat je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt om je te verweren tegen een onterechte beoordeling. En zodat er een heldere begrenzing is van de gegevensverwerking, waar ook een rechter op zou kunnen toetsen", aldus Wolfsen.

De AP vindt dat het voorstel op deze punten onvoldoende specifiek is en adviseert dus het wetsvoorstel aan te passen of anders niet in te voeren.

Wetsvoorstel

Het voorstel Wet toekomst accountancysector is door het kabinet gemaakt op basis van de aanbevelingen van de Commissie toekomst accountancysector (Cta). Een van die aanbevelingen is de verplichting dat accountantskantoren periodiek aan de NBA rapporteren over hun prestaties op basis van de audit quality indicators, op naam van de betreffende accountant.

De Autoriteit Persoonsgegevens is gevraagd hierover te adviseren. Naar aanleiding van dat advies is het wetsvoorstel aangepast.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.