Nieuws

Commissaris Van Veen tijdelijk topman van supermarktketen Jumbo

Ton van Veen, voormalig financieel topman en tegenwoordig commissaris bij Jumbo, gaat tijdelijk leiding geven aan het directieteam van de supermarktketen. Het bedrijf maakte eerder al bekend dat Frits van Eerd zich tijdelijk terugtrekt als topman van Jumbo.

Van Eerd werd onlangs vrijgelaten nadat hij een aantal dagen vastzat omdat hij verdachte is in een witwaszaak. Op meerdere plekken in Nederland werden doorzoekingen uitgevoerd in een gezamenlijk onderzoek van onder meer de FIOD en het OM. Onder meer de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther werd daarbij doorzocht.

Door media werd al gespeculeerd dat Van Veen wellicht tijdelijk het roer kon overnemen bij Jumbo. Hij was jarenlang al de financiële man van het supermarktconcern. Pas eerder dit jaar stapte hij over naar de raad van commissarissen, zodat hij zich meer kon toeleggen op de ontwikkeling van HEMA en de samenwerking tussen Jumbo en flitsbezorger Gorillas. HEMA werd vorig jaar overgenomen door de familie Van Eerd, die ook Jumbo bezit.

"De recente ontwikkelingen rondom Frits laten ons niet onberoerd. Vanzelfsprekend krijgt hij alle steun en respect bij het moeilijke besluit zich tijdelijk terug te trekken uit de Jumbodirectie", zegt Karel van Eerd, vader van Frits en voorzitter van de raad van commissarissen.

Colette Cloosterman-Van Eerd, de zus van Frits, gaat nu als gedelegeerd commissaris "de verbindende rol vervullen tussen de organisatie, de raad van commissarissen en de familie", maakte het concern dinsdag ook bekend. Daarbij neemt zij tijdelijk de rol van vicevoorzitter van de raad van commissarissen op zich.

Jumbo zegt er verder alle vertrouwen in te hebben dat Van Veen "samen met de directie een sterk en hecht team vormt en op koersvaste wijze leiding zal geven aan ons familiebedrijf, juist in deze maatschappelijk en economisch uitdagende tijden".

Ongebruikelijke oplossing

Het komt niet vaak voor dat een commissaris een bestuurlijke rol krijgt binnen een groot Nederlands bedrijf. Hoogleraar corporate governance Leen Paape laat echter in het NRC weten dat hij het een logische stap vindt, omdat er een crisis opgelost moet worden en Van Veen het bedrijf goed kent. "Op deze manier koop je tijd om eventueel een vaste vervanger van Frits van Eerd te vinden."

Wettelijk is er geen maximumtermijn voor zo’n gedelegeerd commissaris, maar zo’n tijdelijke benoeming is volgens Paape eerder een kwestie van maanden dan van jaren.

Bron: ANP/NRC

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.