Nieuws

FT: Aantal accountancystudenten in VS daalt, sector vreest crisis

Amerikaanse accountantsorganisaties doen er alles aan om meer studenten te bewegen accountancy te gaan studeren. Ze worden geconfronteerd met een scherpe daling van het aantal kandidaten dat examens aflegt om toegang tot het beroep te krijgen.

Zowel de grote accountantskantoren als regelgevers werken aan manieren om meer mensen te interesseren voor het accountantsberoep. Naast campagnes gericht op middelbare scholieren wordt ook bekeken hoe de kosten voor de opleiding tot CPA kunnen worden verlaagd.

Dat meldt de Financial Times. Vanuit de top van de grote accountantsorganisaties klinkt zorg over het vermogen van het beroep om het maatschappelijk belang te kunnen beschermen. Ook bestuurder Christina Ho van toezichthouder Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) sprak recent in een toespraak van een “crisis”.

Het aantal studenten dat het CPA-examen aflegde bedroeg vijf jaar geleden nog ruim honderdduizend per jaar. Tijdens de coronapandemie daalde dat tot iets meer dan zeventigduizend per jaar. Maar ook dit jaar worden de aantallen van enkele jaren geleden niet gehaald; in de eerste helft van 2022 legden 43.000 kandidaten het examen af. Volgens sommigen is het beroep “het vermogen verloren om ons verhaal te vertellen”.

Vooroordelen

Vanuit het Amerikaanse Center for Audit Quality wordt via de website Accounting+ campagne gevoerd richting jongeren. De site probeert oude vooroordelen over een "saai beroep" te weerleggen en benadrukt de invloed van moderne technologie op het vak. Vanuit de CAQ wordt tegelijk erkend dat de boodschap over het beroep nog niet divers genoeg is, terwijl de komende generatie werknemers hecht aan een divers en inclusief personeelsbestand.

Maar rebranding alleen is niet genoeg, vreest de top van de sector in de VS. Probleem is ook het CPA-examen zelf, dat van kandidaten een forse financiële investering vraagt, na al vier jaar reguliere studie. De big four hebben daarom CPA-'accelerator'-programma’s opgezet en kijken naar financiële ondersteuning van kandidaten. Ook worden werkervaringsprogramma’s aangeboden. Verder wordt gelobbyd voor wetsvoorstellen die subsidie vanuit de overheid voor de studie mogelijk moeten maken, vanwege het technologische karakter van de opleiding.

Christina Ho van de PCAOB memoreerde in haar toespraak ook de lagere startsalarissen in vergelijking met andere beroepen als belangrijk probleem. "Naar mijn mening is dit een crisis. We kunnen ons geen wereld zonder accountants of een kapitaalmarkt zonder accountants veroorloven."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.