Nieuws

OM eist celstraffen tegen twee broers wegens faillissementsfraude en witwassen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de rechtbank van Amsterdam celstraffen geëist tegen twee broers, wegens faillissementsfraude en witwassen.

De 75-jarige hoofdverdachte uit Voorburg, een oud-directeur van Aegon, wordt er onder andere van verdacht dat hij in de periode september 2008 tot en met maart 2018 goederen heeft onttrokken aan de boedel van zijn privé faillissement. Het onttrokken bedrag bedraagt in totaal vermoedelijk circa € 550.000,-. Daarnaast wordt hij verdacht van het witwassen van € 257.620.

Zijn 66-jarige broer uit Overveen is medeverdachte en wordt ook van faillissementsfraude en witwassen verdacht. Het bedrag dat hij vermoedelijk witwaste bedraagt € 154.365.

De aangifte van een curator is de aanleiding geweest om samen met de FIOD een strafrechtelijk onderzoek te starten. De verdachte uit Voorburg werd eerder, in 2006, veroordeeld tot vier jaar celstraf wegens verduistering van € 18 miljoen. Dat was tijdens zijn dienstverband bij Aegon.

Faillissementsfraude

De faillissementsfraude bestaat uit het niet verantwoorden van baten en/of het onttrekken van goederen aan de boedel. "Buiten de curator om ontving de hoofdverdachte vermoedelijk via de bankrekeningen van de medeverdachte, salaris en pensioenbetalingen.

Daarnaast wasten de verdachten vermoedelijk een deel van de criminele gelden wit die waren verkregen uit eerder gepleegde verduistering door de hoofdverdachte, aldus de officier van justitie. “In deze zaak gaat het om een hardnekkige fraudeur die een groot deel van zijn familie betrekt bij de fraude. De verdachten tonen geen zelfreflectie en de hoofdverdachte verklaart dat hij niet vindt dat hij iets fout heeft gedaan. Dit alles rekent het OM hem zwaar aan."

Strafmaat

Het OM eist drie jaar gevangenisstraf tegen de hoofdverdachte. "De medeverdachte heeft zich mogelijk laten verleiden door zijn broer, maar hij is en blijft verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Hij weet dat de geldstromen die over zijn rekening verlopen criminele gelden betreft, hij weet dat door alle salarisbetalingen schuldeisers worden benadeeld.", aldus de officier van justitie.

Het OM heeft rekening gehouden met het feit dat de broer een schadevergoeding heeft betaald aan de curator en zo de belangen van benadeelde schuldeisers enigszins heeft gediend. Tegens hem eist het OM een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Het FD bericht meer in detail over de zaak. De rechtbank doet eind oktober uitspraak.

Bron: OM/FD

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.