Nieuws

Agrarische sector blijft nog overeind, ondanks hoge kosten

Veel agrarische sectoren houden zich ondanks de enorme kostenstijgingen voor energie, veevoer en kunstmest dit jaar nog staande. Maar volgend jaar krijgen veel boeren het waarschijnlijk zwaarder, mede door de dalende koopkracht.

Dat stelt ABN Amro in een nieuw rapport over de agrarische sector. De verkoopprijzen van agrarische producten zijn dit jaar voldoende gestegen om de hogere kosten te compenseren. Maar doordat mensen minder te besteden hebben, zien economen dat veel bedrijven nu tegen de grens aanzitten van wat consumenten bereid zijn te betalen. "Voor veel bedrijven is het de vraag of zij de kosten kunnen blijven doorberekenen", aldus de opstellers van het rapport.

Verder verwachten economen van de bank dat het kabinet het komende jaar nog maar weinig boerenbedrijven uitkoopt, waardoor de productie van zuivel, vlees en eieren beperkt geraakt zal worden.

Sectoren

ABN Amro voorziet dat de verkopen in de gehele agrarische sector dit jaar met twee procent dalen. Dat komt vooral doordat de productie in de glastuinbouw is afgenomen. Veel Nederlandse glastuinbouwbedrijven hebben financiële problemen als gevolg van de hoge energieprijzen.

Ook de vooruitzichten voor de sierteelt zien er volgens de economen van de bank niet goed uit. "Het volume daalt dit jaar als gevolg van de lage koopkracht waarschijnlijk met tien procent en in 2023 met twintig procent."

Het rapport stelt verder vast dat de veehouderij in Nederland volgend jaar opnieuw te maken krijgt met hoge kosten. "Tot nu toe konden veel ondernemers dit compenseren met hogere prijzen voor producten als eieren en pluimveevlees. De prijzen voor melk zijn zelfs historisch hoog", aldus de bank.

De akkerbouw (plus vier procent) heeft, mede door beter dan verwachte oogsten en gunstige prijzen, goed gepresteerd dit jaar. "Voor 2023 ligt een stabiele ontwikkeling van de volumes in het verschiet", zo verwacht het rapport.

Uitkoop

De agrarische sector heeft ook veel zorgen door de milieumaatregelen van het kabinet. Als onderdeel van een breder plan om de problemen rond stikstofuitstoot aan te pakken, werd recent al bekend dat de overheid enkele duizenden 'piekbelasters' wil uitkopen.

Daarvoor komt het kabinet met een ruimhartig bod: veehouderijen en andere bedrijven die veel stikstof uitstoten in de buurt van gevoelige natuurgebieden, krijgen circa 120 procent van de waarde van hun bedrijf om te stoppen.

Ook ‘agro-accountants’ onderkennen de zorgen van de agrarische sector, die klem zit tussen de wereldmarkt, overproductie en milieuvraagstukken, zo bleek dit najaar uit een rondgang langs enkele gespecialiseerde accountantskantoren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.