Nieuws

Busy Season Talks: 'Geen dag is hetzelfde'

Volgens de Belastingdienst heeft de maatschappelijke rol van de accountant nergens meer belang dan daar. Op 15 november spraken BST-hosts Wendy Groot en Leo Veldhuizen met drie accountants van de Belastingdienst. Inmiddels is BusySeasonTalks als stichting ingeschreven bij de KvK.

Bij de muzikale aftrap kon Aleks Kayhan de verleiding niet weerstaan om te kiezen voor Money money money van Abba, een "knipoog naar hoe de Belastingdienst vaak wordt gepercipieerd". Vervolgens gaven de drie gasten een inkijkje in hun werkagenda's. "Geen dag is hetzelfde bij de Belastingdienst", stelden zowel Yatin Sharma als Susanne Overes.  

Yatin Sharma, tax auditor bij de Belastingdienst, is verantwoordelijk voor de uitvoering van boekenonderzoek. Hoewel er veel overeenkomsten zijn met controles in de openbare praktijk, zijn er ook verschillen. Zo ligt het accent op fiscale risico's en gaat het vaak om een eerste onderzoek bij een belastingplichtige.

Registeraccountant Susanne Overes is betrokken bij de vaktechniek binnen de Belastingdienst, om de kwaliteit van controles op hoog niveau te houden. Dat betekent veel overleg binnen en buiten de dienst; nationaal en internationaal. Belangrijk thema daarbij is onder meer horizontaal toezicht, een vorm van samenwerking "op basis van begrip, vertrouwen en transparantie".

Ronald de Bruin is leidinggevende van een regio binnen de Belastingdienst en zit nu volop in de reeks beoordelingsgesprekken met teamleiders. "Het geeft me altijd energie om zo’n gesprek te voeren", stelde hij.  

BST nu een stichting

Ondertussen heeft, na een start "vanuit de zolderkamer tijdens de lockdowns", BusySeasonTalks een formele status gekregen als stichting, die inmiddels is ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel. Het stichtingsbestuur bestaat uit vijf hosts van de show: Hakan Koçak, Leo Veldhuizen, Tülay Dilsiz-Gedik, Mitchell de Caluwe en Arif Dursun.

De oprichting van de stichting geeft aan dat BST vooruit kijkt en mikt op nog meer impact. "Met als gemeenschappelijk doel: liefde voor ons beroep", aldus de oprichters.

22 november: actualiteiten

Op 22 november bespreken hosts Leo Veldhuizen en Lotte van Mierlo actualiteiten binnen de sector met sprekers Ralph ter Hoeven (partner Deloitte en hoogleraar in Groningen), Gijsbert Bruijnes (senior manager bij BDO) en Marc Schweppe (hoofdredacteur Accountant.nl).

Daarbij gaat het onder meer over "wel of niet terug naar kantoor", het optreden van de accountant in de AvA, het besluit van de EU over de duurzaamheidsrichtlijn CSRD en recente fusies en samenwerkingen van accountantskantoren.

Aanvang van de sessie op Clubhouse is als gebruikelijk om 20.00 uur. De BST-gesprekken zijn vanaf dit seizoen terug te luisteren via Spotify. Meer informatie over de Busy Season Talks is beschikbaar via LinkedIn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.