Nieuws

Cryptowereld schudt op grondvesten, vragen over rol accountant

Het omvallen van cryptobeurs FTX begint inmiddels over te slaan op de rest van de cryptowereld. Ook de eerste aanklachten tegen de oprichter en promotors van FTX zijn ingediend en er worden kritische vragen gesteld over de rol van de accountants van FTX.

Dat meldt onder meer de Financial Times. Accountants Armanino en Prager Metis zouden de accountants zijn bij FTX, maar beide kantoren willen niet reageren op vragen wanneer zij voor het laatst een controle hebben uitgevoerd bij de cryptobeurs. Prager Metis kreeg eerder dit jaar een tik op de vingers van toezichthouder Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) vanwege tekortkomingen bij alle vier de controles die het uitvoerde bij beursgenoteerde bedrijven.

Zowel Armanino als Prager Metis zetten sterk in op de techsector, en de cryptowereld in het bijzonder. Die strategie heeft de kantoren geen windeieren gelegd; Armanino was een van de snelstgroeiende kantoren in de VS vorig jaar, met een omzet van 458 miljoen dollar in hun laatste boekjaar.

Faillissement

Cryptobeurs FTX vroeg vorige week faillissement aan. Oprichter Sam Bankman-Fried zegt in een interview met Vox inmiddels spijt te hebben van die beslissing, omdat de nieuwe bestuurders volgens hem "uit schaamte proberen alles tot de grond toe af te branden". Hij beweert dat de problemen zonder de faillissementsprocedure binnen een maand opgelost zouden zijn. Toezichthouders zouden volgens hem de klant niet beschermen. Na publicatie van het interview zei Bankman-Fried echter dat hij niet meer geheel achter zijn uitspraken staat en zich in het interview te veel had "afgereageerd".

Olievlek

Inmiddels breiden de problemen bij FTX zich in de cryptowereld uit als een olievlek. Onder meer cryptofonds Gemini Trust - opgericht door tweeling Tyler en Cameron Winklevoss die aan de wieg stonden van Facebook - laat weten dat hun kredietpartner Genesis met liquiditeitsproblemen kampt, waardoor zij bepaalde diensten stop moeten zetten. Andere partijen melden ook problemen, waaronder BlockFi en Voyager Digital.

Vandaag werd ook de eerste rechtszaak tegen Bankman-Fried ingediend, door investeerder Edwin Garrison. Volgens de investeerder zou FTX zich qua marketing en communicatie vooral gericht hebben op ondeskundige investeerders, en zo allemaal niet-gecertificeerde beleggingen hebben verkocht. Volgens Garrison is er sprake van piramidefraude, waarbij de inleg van nieuwe klanten is gebruikt om bestaande klanten opgeblazen rendementen te betalen. Het zou gaan om 11 miljard dollar schade.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.