Nieuws

EY-topman verwacht 'emotionele stemming' over splitsingsplan

De besluitvorming over de opsplitsing van EY kan een "emotionele stemming" opleveren. Dat stelt Jeroen Davidson, bestuursvoorzitter van EY Nederland, in een gesprek bij BNR Nieuwsradio.

Davidson geeft in BNR Zakendoen een toelichting op de plannen van EY om de organisatie te splitsen. De partners moeten daarover wereldwijd nog besluiten de komende weken. Ook in Nederland betekent dat misschien een "emotionele stemming", meent de topman. "We bestaan volgend jaar in Nederland al 140 jaar, we zijn een geïntegreerde firma."

Davidson benadrukt opnieuw dat de opsplitsing twee multidisciplinaire firma's oplevert en dat een audit only-tak niet de bedoeling is. "De ontwikkeling bij ons soort firma's is dat de consultantstak sneller groeit. Dat kan uiteindelijk scheefgroei betekenen, de audittak wordt dan relatief te klein. Daarom willen we een assurancetak neerzetten die voor zestig á zeventig procent audit doet. Wat je niet wilt is dat de buitenwereld zegt: 'Jullie zijn een consultantsfirma en je doet nog wat audit on the side'."

Over wat de splitsing de individuele partners financieel zal opleveren, wordt volgens Davidson vooral "gespeculeerd". Het geld moet niet de voornaamste reden zijn voor de splitsing. "Ik hoop dat de partners vooral denken aan het belang van de firma en van onze mensen."

Relevant

Dat de media nog altijd kritisch zijn over accountants "geeft ook weer aan hoe relevant een accountant is", aldus de EY-topman. Er is de afgelopen tien jaar tegelijk "enorm veel verbeterd" binnen het beroep. Hij vindt het een goede zaak dat de AFM streng toezicht houdt op de sector.

Er komt met ESG veel nieuw werk aan voor accountants, de instrumenten daarvoor komen ook als uitvloeisel van de nieuwe Europese CSRD-richtlijn. "Klimaatverandering kunnen we niet tegengaan als er geen druk op staat. Als accountant moet je ook een bedrijf aanspreken op zaken die niet kloppen in de strategie."

De arbeidsmarkt is een zorgpunt, ook voor EY, stelt Davidson. "Het is soms hard werken in de accountancy, je moet het wel leuk vinden." En er komt dus veel nieuw werk aan. "We hebben veel expertise in huis, maar kunnen nog veel meer gebruiken."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.