Nieuws

FTM: 'Groene fondsen investeren in fossiele industrie of luchtvaart'

Bijna de helft van de Europese beleggingsfondsen die zichzelf 'donkergroen' noemen, investeert toch in de fossiele industrie of de luchtvaart.

Dat concludeert Follow The Money op basis van onderzoek in samenwerking met Investico en negen andere toonaangevende Europese media. Uit het onderzoek, genaamd 'The Great Green Investment Investigation' blijkt dat veel beleggingsfondsen die claimen een zeer groene beleggingsstrategie te volgen ook op grote schaal investeren in de fossiele industrie en luchtvaartmaatschappijen.

Daarnaast investeren ze ook op grote schaal in techbedrijven als Microsoft, Apple, Alphabet en Amazon. Ook Nestlé, farmaceut Nova Nordisk, McDonald's, Coca-Cola, Pepsico en andere grote merken staan op de lijst. Veel van die bedrijven zijn niet 'groen'.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt de onthullingen een schande en "exemplarisch" voor de manier waarop de beleggingsindustrie "slalomt" richting verduurzaming. Donkergroene fondsen, zogenoemde artikel 9-fondsen, moeten een expliciet sociaal of milieudoel nastreven en mogen geen significante schade aan klimaat of natuur toebrengen. Experts die reageren op de publicatie zijn van mening dat artikel 9-fondsen daarom niet in de fossiele industrie of luchtvaart mogen investeren.

De Nederlandse toezichthouder AFM laat aan FTM weten de onderzoeksresultaten interessant te vinden. "Als je zegt dat je duurzame beleggingen als doel hebt, moet je dat ook echt doen. Wij vinden het bijzonder als een partij die zegt duurzame beleggingen als doel te hebben, eigenlijk aandelen van bedrijven koopt uit de fossiele industrie. We kunnen niets per definitie uitsluiten, maar dit lijkt ons een lastig verhaal", aldus Raoul Köhler, coördinator duurzame financiering bij de AFM.

Averechtse subsidies

Een grote groep economen en (emeritus) hoogleraren van verschillende Nederlandse universiteiten deed vandaag in een opiniebijdrage op economenplatform ESB en in het Financieele Dagblad nog een dringende oproep aan de Nederlandse overheid te stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen, omdat overheden met die subsidies wereldwijd financiële prikkels geven die averechts werken. Overheden bieden volgens de economen veel meer steun aan fossiele brandstoffen dan aan schone hernieuwbare energiebronnen. "Zo bedragen volgens het IMF de wereldwijde (expliciete en impliciete) subsidies op fossiele brandstoffen een gigantisch bedrag van $6000 mrd. Dat is ongeveer 7% van het mondiale bbp. De onvolledige beprijzing van broeikasgassen maakt deel uit van deze subsidies. De wereldwijde subsidies voor schone hernieuwbare energiebronnen bedragen slechts een fractie daarvan: ongeveer 0,1% van het mondiale bbp." Volgens de economen moeten overheden dringend meer financiële prikkels geven via belastingen en subsidies die de ontwikkeling van hernieuwbare energie stimuleren en het gebruik van fossiele brandstoffen ontmoedigen. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.