Nieuws

Jumbo wint internal audit innovatieprijs

Supermarktketen Jumbo is de winnaar van de achtste Protiviti Internal Audit Innovation Award. De prijs, opgezet door Protiviti en IIA Nederland, is bedoeld om internal audit als vakgebied te blijven ontwikkelen.

Jumbo, momenteel vooral geplaagd door berichtgeving over verdenkingen tegen topman Van Eerd en ongepaste WK-commercials, wist de jury van de innovatieprijs te overtuigen met haar aanpak om internal control echt in de business te integreren.

Protiviti_innovatieprijs2022_900x590.jpg

Binnen Jumbo zijn de te beheersen risico's geïntegreerd met de 'zeven zekerheden' die leidend zijn voor alle medewerkers bij de supermarktketen. Zo wordt 'internal control' begrijpelijk gemaakt voor iedereen en is bereikt wat iedere internal auditfunctie graag wil: dat de beheersing wordt opgepakt door de eerste en tweede lijn, aldus juryvoorzitter Peter Hartog (IIA Nederland).

Jumbo heeft het Three Lines-model van het IIA geheel zoals bedoeld geïmplementeerd. De internal auditfunctie heeft hiermee een grote organisatorische én culturele verandering gerealiseerd, iets dat moeilijk is en niet tot de natuurlijke rol van de internal auditor behoort, zo oordeelde de jury.

Vele vormen

De jury, bestaande uit voorzitter Peter Hartog (directeur IIA), Vincent Damen (Associate Director Technology Risk Consulting Protiviti) en Marie-Claire Engels (bestuurslid IIA), beoordeelde de inzendingen op het innovatieve en creatieve karakter, de impact van vernieuwing en op de toepasbaarheid van de innovatie binnen andere organisaties.

Innovatie in internal audit heeft vele vormen, technisch én organisatorisch, bleek uit de inzendingen. Wel staat bij allemaal het vergroten van de toegevoegde waarde voor de organisatie centraal. Zo toonde uitvaartverzekeraar DELA haar 'data analytics voor dummies', waarmee op relatief eenvoudige wijze data-analyses worden opgezet en overgedragen aan het management.

Ahold Delhaize heeft met een nieuw risk assessment-model haar proces van risicoanalyse en opstellen van het auditplan sterk versterkt. Het gebruik van een groot aantal datapunten met veel geautomatiseerde input maakt het proces efficiënter en flexibeler en de aandacht meer uitgaan naar de hoogste risicogebieden. 

De prijs wordt op 12 december overhandigd, tijdens de algemene ledenvergadering van het IIA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.