Nieuws

Kabinetsgarantie moet mkb helpen om via verduurzaming energiekosten te verlagen

Het kabinet introduceert een Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen), om ondernemers te helpen hun onderneming te verduurzamen. Doel is via investeringen de vaak sterk gestegen energiekosten te verlagen. Ondernemers kunnen vanaf 7 november gebruik maken van de regeling.

De ministerraad heeft ingestemd met de regeling op voorstel van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat. In totaal kan tot € 200 miljoen aan garanties worden verstrekt. De BMKB-Groen is een variant van de reguliere BMKB-regeling voor ondernemers. De lening kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een elektrische oven aan te schaffen of een bedrijfspand te verduurzamen.

Gunstige voorwaarden 

Volgens minister Adriaansens wil de overheid via de BMKB-Groen-regeling "tegen gunstige voorwaarden" garant staan voor investeringen. "Daarnaast nemen we ook een deel van de sterk gestegen energiekosten over via het prijsplafond voor kleinverbruikers en de Tegemoetkoming Energiekosten voor het energie-intensieve mkb. Met de BMKB-Groen aanvullende regeling worden de kosten van verduurzaming gefinancierd."

Voor alle ondernemers geldt nu een borgstellingspercentage van per saldo 67,5 procent, dus 90 procent garantie op 75 procent borgstellingskrediet. Een hoger borgstellingspercentage biedt meer mogelijkheden om meer ondernemers te kunnen financieren, aldus het kabinet.

Ook geldt een lagere standaardpremie (provisie) van 2 procent voor borgstellingen met een looptijd tot en met zes jaar en een premie van 3 procent voor borgstellingen met een looptijd van langer dan zes jaar, tot en met maximaal twaalf jaar. Het ministerie van EZK staat voor 90 procent garant op een krediet van maximaal € 1,5 miljoen per onderneming.

Aanvragen

Het aanvragen van een lening onder de BMKB-Groen-regeling gaat via de financier van de mkb'er. Non-bancaire financiers kunnen de BMKB-Groen per 7 november openstellen. Banken hebben meer tijd nodig om de regeling uit te voeren en kunnen vanaf 2023 de BMKB-Groen aanbieden.

Een aantal sectoren is uitgesloten van de regeling, omdat die hun eigen regelingen ter ondersteuning kennen. Mkb-ondernemers die gebruik willen maken van de regeling, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • BMKB-Groen is beschikbaar voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers (fte), met een jaaromzet tot € 50 miljoen of een balanstotaal tot € 43 miljoen.
  • Voor investeringen in bedrijfsmiddelen geldt wel dat die middelen opgenomen moeten zijn op de EIA-lijst. Deze lijst is op de website van RVO te raadplegen.
  • Investeringen in bedrijfspanden moeten minimaal tot energie-label C leiden.

Meer informatie over de nieuwe BMKB-Groen-regeling is beschikbaar via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.