Nieuws

Max Verstappen nu ook bestbetaalde F1-coureur

Inmiddels is tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen ook de best betaalde F1-coureur van het veld, met dank aan een flinke stapel bonussen.

Lewis Hamilton krijgt bij renstal Mercedes weliswaar nog altijd het hoogste salaris, maar Max Verstappen verdiende dit jaar toch meer dan de Brit. Volgens berekeningen van Forbes bedroeg het salaris van Max Verstappen dit seizoen veertig miljoen dollar, maar kreeg hij daar bovenop nog twintig miljoen aan bonussen, vanwege het maar liefst vijftien keer winnen van een race en het behalen van het kampioenschap.

Daarmee verdiende de Limburger uit Monaco in totaal zestig miljoen dollar bij de renstal van Red Bull, aldus Forbes. Meer dan de 55 miljoen van Sir Lewis, die dit jaar zesde werd in het eindklassement, geen races won en dus geen bonussen mocht bijschrijven.

Net niet

Teamgenoot van Max, Mexicaan Sergio Perez, kreeg tien miljoen dollar aan salaris, maar mocht  volgens Forbes ook nog zestien miljoen dollar aan bonussen op zijn rekening verwelkomen. Dat verzacht hopelijk een beetje de pijn van het net niet halen van de tweede plek in de eindlijst van de Formule 1 dit jaar.

Die tweede plek ging naar Ferrari-coureur Charles LeClerc, die dit seizoen 23 miljoen dollar op zijn bankrekening bijgeschreven kreeg, waarvan elf miljoen door bonussen. De sympathieke Sebastian Vettel, die het F1-circus aan het eind van het seizoen vaarwel zei, mocht nog zeventien miljoen noteren voor zijn laatste jaar in de koningsklasse, waarvan twee miljoen bonus.

Ook opvallend in het rijtje welvarende rijders is de Spanjaard Fernando Alonso, die als Alpine-coureur vooral in het middenveld reed, maar dankzij zijn staat van dienst toch dertig miljoen dollar mee naar huis mocht nemen. Dan kom je ook zonder bonus wel door een strenge winter.

Boete

De riante beloning van de coureurs is uitgesloten van het budgetplafond van 145 miljoen dollar, waar elk F1-team het dit jaar mee moest doen. Dat leverde het Red Bull-team van Verstappen eind oktober nog een boete op van zeven miljoen dollar. Volgens de accountants van de FIA Cost Cap Administration had het team vorig jaar meer geld uitgegeven dan toegestaan.

Autosportbond FIA erkende tegelijk dat het ging om het eerste jaar waarin het budgetplafond van kracht was. Duidelijk was ook dat Red Bull niet frauduleus had gehandeld. Als de renstal een aftrekpost van anderhalf miljoen op de juist wijze had gedocumenteerd, was de boete wellicht zelfs niet nodig geweest.

Naast de miljoenenboete krijgt het team van Red Bull ook tien procent reductie aan ontwikkelingstijd opgelegd. Nu maar hopen dat ze er desondanks weer in slagen om Verstappen volgend seizoen een vlotte auto mee te geven…

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.