Nieuws

Max Verstappen betaalt tijdens de Dutch Grand Prix toch even belasting

De Nederlandse Formule 1-coureur Max Verstappen woont al sinds 2015 in het belastingvriendelijke Monaco, net als veel andere F1-coureurs en topsporters. Maar tijdens de Formule 1 in Zandvoort betaalt hij in Nederland toch even belasting.

Inwoners van Monaco die niet de Franse nationaliteit bezitten, hoeven er geen inkomstenbelasting te betalen. Daardoor zou Max de Nederlandse staat in totaal wel zo'n tweehonderd miljoen euro aan belastingen onthouden, mits hij tot het aflopen van zijn contract in 2028 in het zonnige prinsdom blijft wonen. Dan is hij jong genoeg om voor meer jaren bij te tekenen, dus mogelijk wordt dat bedrag nog hoger in de jaren erna.

Belastingontduiking

Eind mei ging de Volkskrant in een uitgebreid artikel in op de 'legale belastingontduiking' van Verstappen. Raymond Vermeulen, manager van de tweevoudig wereldkampioen die inmiddels hard op weg is naar zijn derde F1-titel, stelde later namens de coureur in een reactie dat de beschuldigingen van de Volkskrant niet terecht zijn.

"Wij betalen keurig belasting over de sportprestaties die wij in Nederland leveren, zoals het inkomen dat hij verdient tijdens de Dutch Grand Prix in Zandvoort', aldus Vermeulen bij het programma Jinek. Volgens de manager wordt er ook belasting betaald in andere landen waar Verstappen als sportman inkomsten genereert. "Verder hebben wij geen activiteiten in Nederland. Waarom zouden we daar dan belasting over buitenlands inkomen moeten betalen? Het zou vreemd zijn als je dubbel betaalt, dit zijn de internationale regels."

Prijzengeld

Over zijn prijzengeld zou Verstappen in Nederland dus belasting betalen. Het winnen van een grand prix levert hem naar verluidt ongeveer één miljoen extra per keer op. Zowel in 2021 als in 2022 won hij ook al de Dutch Grand Prix. Maar de verdeling van prijzengeld is in de Formule 1 nogal complex, stellen betrokkenen. Inkomsten worden verdeeld onder de teams, die volgens vaste percentages bedragen doorgeven aan de coureurs.

Max Verstappen is met een inkomen van zo'n 64 miljoen euro per jaar momenteel de best verdienende Nederlandse sporter. Hij bewoont in Monaco een huurappartement, dat zo'n achttien mille per maand kost. Maar het prinsdom bevalt hem blijkbaar goed, want Max overweegt er een ander onderkomen te gaan kopen.

De totale kosten van de Dutch Grand Prix bedragen volgens het AD bijna tachtig miljoen euro, grotendeels gedragen door zes Nederlandse familiebedrijven: Heineken, PON, VolkerWessels, 538, CM.com en Jumbo. Naast die sponsormiljoenen komen de inkomsten vooral uit de verkoop van tickets aan de ruim 330.000 bezoekers, verdeeld over het hele raceweekend.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.