Grand Prix Zandvoort ontving bijna twee miljoen aan coronasubsidie
De Grand Prix van Zandvoort kreeg de afgelopen jaren voor bijna 1,8 miljoen euro aan TVL-subsidie. De coronasteun voor het evenement is opvallend, want sportief directeur Jan Lammers benadrukte in 2021 in een interview nog dat het evenement werd georganiseerd "met nul euro subsidie".
De steun die de organisatie van het race-evenement ontving spreidt zich uit over een periode van drie jaar. Zo ontving de Dutch Grand Prix in 2020 140.000 euro aan steun, verdeeld over twee bedragen. Een jaar later ging het om 1,1 miljoen euro, eveneens in twee etappes. Vorig jaar ontving de organisatie nog eens 550.000 euro, waarmee het totaalbedrag uitkomt op 1,79 miljoen euro.
In 2020 ging het Formule 1-evenement in Zandvoort niet door vanwege coronamaatregelen. Een jaar later mocht een deel van de capaciteit worden benut. Vorig jaar was de eerste editie zonder beperkingen. Red Bull-coureur Max Verstappen won beide races.
Toch TVL
Berichtgeving van RTL Nieuws over de subsidies wordt bevestigd door cijfers op de website van de Europese Commissie. De EC publiceert namen en bedragen van bedrijven die meer dan 100.000 euro aan subsidie kregen uit de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). In dat lijstje staat ook de Dutch Grand Prix.
De organisatie van de Grand Prix geeft toe dat toch is gebruikgemaakt van de TVL-regeling in 2020 en in 2021, “binnen de mogelijkheden waar het voor bedoeld was". Volgens een woordvoerder kreeg de organisatie pas enkele weken voor de geplande Formule 1-race in 2020 te horen dat deze toch niet door kon gaan. En in 2021 mocht dat alleen met slechts twee derde van de geplande bezoekerscapaciteit. “In beide gevallen was het overgrote deel van het evenement al gebouwd en waren verplichtingen met mensen en vele leveranciers aangegaan", aldus Dutch Grand Prix.
Ruzie met gemeente
Eerder werd bekend dat de Dutch Grand Prix in ieder geval tot en met 2025 op de Formule 1-kalender staat, maar mogelijk gooit ruzie tussen de organisatie en de gemeente Zandvoort roet in het eten.
Volgens berichtgeving in De Telegraaf zou de gemeente een stevig verschil van mening hebben met de organisatie van de Dutch Grand Prix over een voorgenomen ‘vermakelijkheidsbelasting’. De gemeente investeert jaarlijks zo’n zes ton in het evenement en wil dat via die belasting terughalen.
De organisatie van de race wil hier echter niets van weten, want daarmee worden de tickets voor bezoekers duurder. Lokale politici zijn naar eigen zeggen “pisnijdig” over de opstelling van Dutch Grand Prix en stellen dat de toekomst van de race hiermee op het spel komt te staan.
Bron: ANP/RTL Nieuws/Telegraaf
Gerelateerd
Coronasteun heeft duizenden faillissementen voorkomen
De coronasteunmaatregelen hebben in de afgelopen vier jaar zo'n 12.500 faillissementen voorkomen. Het terugbetalen van belastingschulden veroorzaakt de komende jaren...
Accountant aansprakelijk bij mislopen coronasteun?
Het lijkt alweer lang geleden, maar pas vier jaar terug brak corona uit in Nederland. Sinds het tweede kwartaal van 2020 konden ondernemingen aanspraak maken op...
Van der Valk krijgt ongelijk in zaak om TVL-steun hotels
Hotelketen Van der Valk heeft geen recht op meer coronasteun in het kader van de Tegemoetkoming Vaste Lasten. De keten telt als één bedrijf bij de toekenning van...
Max Verstappen betaalt tijdens de Dutch Grand Prix toch even belasting
De Nederlandse Formule 1-coureur Max Verstappen woont al sinds 2015 in het belastingvriendelijke Monaco, net als veel andere F1-coureurs en topsporters. Maar tijdens...
Whitepaper over ondersteuning van ondernemers met coronaschulden
Veel ondernemers hebben de komende jaren nog te maken met het afbetalen van coronaschulden aan de Belastingdienst, het UWV of het RVO. Dat is een forse aanslag op...