Minister deelt voornemen voor uitstel jaarverantwoordingsplicht
'Nieuwe' zorgaanbieders mogen hun eerste jaarverantwoording Wmg (over boekjaar 2022) uitstellen tot uiterlijk 31 december 2023.
Dat schreef minister Helder eerder deze maand aan de Tweede Kamer, over de uit de Wtza (Wet toetreding zorgaanbieders) voortgevloeide openbare verantwoordingsplicht. In de Wmg (Wet marktordening gezondheidszorg) is voor de openbare jaarverantwoording een uiterste aanleverdatum van 1 juni na afloop van een boekjaar opgenomen.
Voor zorgaanbieders die voorheen onder de Regeling Verslaggeving WTZi (Wet Toelating Zorginstellingen) vielen, is dit een bekende datum. Voor zorgaanbieders die vanaf 2022 nieuw onder de Wtza vallen (met name zorgaanbieders in de eerste lijn) is deze deadline niet in alle gevallen haalbaar.
Overgangsregeling
Daarover heeft een afvaardiging van in zorg gespecialiseerde accountants- en administratiekantoren en NBA/Coziek in de zomer intensief contact gehad met VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Dit heeft geleid tot de volgende overgangsregeling, voor bestaande zorgaanbieders die vanaf 2022 onder de Wtza vallen:
- Over boekjaar 2022: uitstel tot uiterlijk 31 december 2023.
- Voor boekjaar 2023: uitstel tot 1 oktober 2024 (negen maanden).
- Vanaf boekjaar 2024 (vanaf 1 januari 2025) wordt het tijdstip, zoals nu in de regeling opgenomen, jaarlijks vóór 1 juni.
Structurele oplossing
De vraag blijft of vanaf boekjaar 2024 de deadline realistisch is. Een waarschijnlijk structureel probleem vraagt om een structurele oplossing, menen betrokkenen. Samen met VWS wordt hiervoor, ook op basis van gezamenlijk nader onderzoek, een oplossing gezocht. Hierbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden van SBR/XBRL.
De Eerstelijnscoalitie (ELC), een samenwerkingsverband van eerstelijnszorgorganisaties, heeft nog met minister Helder contact over de inhoudelijke effecten van de Wtza voor praktijken in de eerste lijn. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft de visie van de ELC gepubliceerd op haar website.
Gerelateerd

Verruiming werkingssfeer WNT door inwerkingtreding van aanpassingswet zorgaanbieders?
Niet alle instellingen in de zorg en jeugdhulp vallen onder de werkingssfeer van de Wet normering topinkomens (WNT). De wetgever is al vanaf 2016 bezig die werkingssfeer...

BDO: zonder Covid-steun waren er ziekenhuizen failliet gegaan
De financiële gezondheid van de ziekenhuizen was het afgelopen jaar over het algemeen nog "ruim voldoende", maar dat komt mede door de Covid-steunmaatregelen. Zonder...

EY: 'donkere wolken' boven zorgsector
Hoewel zorginstellingen het afgelopen jaar met een stijging van 1,6 naar 1,9 procent een hoger rendement hebben behaald dan het jaar ervoor, pakken zich "donkere...

NOREA: Ziekenhuizen gaan gebukt onder toenemende auditlast
Ziekenhuizen hebben te maken met een toenemende auditlast, blijkt uit onderzoek van NOREA.

Conceptakkoord over nieuwe verdeling zorgmiljoenen gelekt
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) spreekt met zorgpartijen om tot een Integraal Zorgakkoord te komen. In een conceptakkoord staan voorstellen...