Nieuws

Verduurzaming ziekenhuizen wordt steeds duurder

Ziekenhuizen liggen goed op schema om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Zo hebben veel gebouwen inmiddels zonnepanelen op het dak en zijn ziekenhuizen goed geïsoleerd. Tegelijk ziet een flink deel van de ziekenhuizen zich voor grote financiële uitdagingen geplaatst. Het gaat dan bijvoorbeeld om oudere panden, waar verduurzaming om grote investeringen vraagt.

Ziekenhuisgebouwen kunnen volgens onderzoek door ING over het algemeen zo'n veertig jaar mee. Omdat een aantal ziekenhuizen in aanloop naar 2050 aan vervanging toe is, kan verduurzaming veelal worden meegenomen in de nieuwbouwplannen. Voor ziekenhuisvastgoed dat nog langer mee moet "kunnen de uitdagingen groot zijn", menen de onderzoekers. Toch kan voor ziekenhuizen die nog tot na 2050 mee kunnen nieuwbouw voordeliger zijn dan "renovatie en nieuwbouw op een later moment".

Het klimaatneutraal maken van verouderd vastgoed vereist volgens de onderzoekers namelijk grote investeringen. De bank verwijst bijvoorbeeld naar het installeren van vloerverwarming, wat in bestaande bouw relatief duur is. "Sinds 1995 moeten nieuwe gebouwen aan minimumeisen voor de energieprestatie voldoen. Deze eisen zijn steeds strenger geworden. Hoe nieuwer het vastgoed, hoe gemakkelijker het daardoor kan worden verduurzaamd", leggen de onderzoekers uit.

Bekostiging

De onderzoekers zien het bekostigen van verduurzaming dan ook als "de belangrijkste uitdaging" voor ziekenhuizen om klimaatneutraal te kunnen worden. Volgens ING is klimaatneutraliteit vaak goedkoper te realiseren via nieuwbouw dan met het verduurzamen van oude gebouwen. "Maar de bekostiging is daar niet op ingericht", concluderen de onderzoekers. Die richt zich veelal op het stap voor stap verduurzamen, waardoor financiële risico's minder groot lijken. "Terwijl dit opgeteld vooral bij ouder vastgoed duurder kan uitpakken."

ING beveelt daarom ook structurele bekostiging aan om ziekenhuizen te ondersteunen als de opgaven groot zijn. Daarvoor heeft de overheid sinds 2022 subsidie beschikbaar, tot en met 2030 1,9 miljard euro. Maar dat bedrag is volgens ING niet genoeg. Zo komen ook gemeentelijk- en onderwijsvastgoed in aanmerking voor deze subsidie, "sectoren die nog relatief veel moeten investeren in verduurzaming", stellen de onderzoekers.

Bron: ANP/ING

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.