Ziekteverzuim in 2022 op hoogste niveau in twintig jaar
Het ziekteverzuim onder werknemers stijgt dit jaar tot boven de vijf procent, met name als gevolg van aan werk gerelateerde psychische klachten. Ook neemt de verzuimduur toe.
Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) bij de publicatie van een trendrapport over ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. De verzekeraar roept werkgevers op om meer te doen aan preventie.
Met name in de horeca stijgt het ziekteverzuim, aldus NN. In die sector lag het aantal nieuwe ziekmeldingen in het derde kwartaal van dit jaar twaalf procent hoger dat in dezelfde periode vorig jaar. Ook in de gezondheidssector bleef het verzuim dit jaar hoog, ver boven het landelijk gemiddelde.
Het is voor het eerst in twintig jaar dat de grens van vijf procent ziekteverzuim wordt overtroffen. NN berekende eerder al dat ziekteverzuim de Nederlandse economie vorig jaar ruim 18 miljard euro kostte. Dat kwam onder meer door corona, waardoor mensen vaker en langer verzuimden.
Mentale klachten
Ongeveer de helft van de werkgevers geeft aan dat werknemers langdurig verzuimen vanwege mentale klachten die te maken hebben met hun werk. Een ongeveer evengrote groep heeft zorgen over hun bedrijf vanwege personeelstekorten.
Door de krappe arbeidsmarkt neemt de werkdruk onder werknemers toe. Onder meer daarom verwacht NN dat het psychisch verzuim verder zal toenemen. Het is volgens de verzekeraar belangrijk dat werkgevers het gesprek aangaan met hun personeel.
Er bestaan grote verschillen tussen ervaringen van werkgevers en werknemers. Vier op de tien werknemers geeft bijvoorbeeld aan dat de werkgever zich niet verantwoordelijk voelt voor hun mentale gezondheid, tegen negen op de tien werkgevers.
Burn-outklachten
Medio november bleek uit onderzoek van TNO al dat één op de zeven werkenden (1,3 miljoen mensen) momenteel last heeft van burn-out klachten. Dat zorgde in 2021 voor in totaal elf miljoen verzuimdagen door werkstress en werkdruk. Dat is 1,6 miljoen meer dan in 2020.
Gerelateerd

CBS: meer investeringen, werkloosheid stabiel
Bedrijven hebben in juli 3,3 procent meer geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De werkloosheid blijft ongewijzigd op 3,6 procent.

Ministerie van SZW start campagne over doorwerken na AOW
Veertig procent van de AOW-gerechtigden wil liever nog niet stoppen met werken. Om werkgevers aan te sporen het gesprek over doorwerken na de AOW aan te gaan, start...

Randstad: 'ideale moment' voor baan met meer toekomstperspectief
De combinatie van lage werkloosheid, de huidige recessie en economische uitdagingen biedt het "ideale moment" om over te stappen naar een baan met meer toekomstperspectief.

Personeelstekort belemmert veel ondernemers bij runnen bedrijf
Ruim driekwart van de ondernemers had in juli te maken met een tekort aan personeel.

Werkgevers plaatsen minder vacatures, maar arbeidsmarkt blijft krap
Werkgevers zijn de laatste tijd iets minder hard op zoek naar nieuwe medewerkers. Ondernemers hebben in april, mei en juni minder vacatures geplaatst dan voorgaande...