Nieuws

Ziekteverzuim in 2022 op hoogste niveau in twintig jaar

Het ziekteverzuim onder werknemers stijgt dit jaar tot boven de vijf procent, met name als gevolg van aan werk gerelateerde psychische klachten. Ook neemt de verzuimduur toe.

Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) bij de publicatie van een trendrapport over ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. De verzekeraar roept werkgevers op om meer te doen aan preventie.

Met name in de horeca stijgt het ziekteverzuim, aldus NN. In die sector lag het aantal nieuwe ziekmeldingen in het derde kwartaal van dit jaar twaalf procent hoger dat in dezelfde periode vorig jaar. Ook in de gezondheidssector bleef het verzuim dit jaar hoog, ver boven het landelijk gemiddelde.

Het is voor het eerst in twintig jaar dat de grens van vijf procent ziekteverzuim wordt overtroffen. NN berekende eerder al dat ziekteverzuim de Nederlandse economie vorig jaar ruim 18 miljard euro kostte. Dat kwam onder meer door corona, waardoor mensen vaker en langer verzuimden.

Mentale klachten

Ongeveer de helft van de werkgevers geeft aan dat werknemers langdurig verzuimen vanwege mentale klachten die te maken hebben met hun werk. Een ongeveer evengrote groep heeft zorgen over hun bedrijf vanwege personeelstekorten.

Door de krappe arbeidsmarkt neemt de werkdruk onder werknemers toe. Onder meer daarom verwacht NN dat het psychisch verzuim verder zal toenemen. Het is volgens de verzekeraar belangrijk dat werkgevers het gesprek aangaan met hun personeel.

Er bestaan grote verschillen tussen ervaringen van werkgevers en werknemers. Vier op de tien werknemers geeft bijvoorbeeld aan dat de werkgever zich niet verantwoordelijk voelt voor hun mentale gezondheid, tegen negen op de tien werkgevers.

Burn-outklachten

Medio november bleek uit onderzoek van TNO al dat één op de zeven werkenden (1,3 miljoen mensen) momenteel last heeft van burn-out klachten. Dat zorgde in 2021 voor in totaal elf miljoen verzuimdagen door werkstress en werkdruk. Dat is 1,6 miljoen meer dan in 2020.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.