Nieuws

Belastingaangiften Trump worden openbaar gemaakt

De belastingaangiften van voormalig president Donald Trump worden openbaar gemaakt. Een commissie van het Amerikaanse parlement heeft daarmee ingestemd.

Een rapport met de documenten wordt doorgestuurd naar het Huis van Afgevaardigden. Dat zal naar verwachting de komende dagen gebeuren. De Republikeinen in de commissie stemden tegen, maar waren in de minderheid.

De commissie geeft het akkoord voor het vrijgeven van een samenvatting van de aangiften van 2015 tot en met 2020. Volgens haar heeft de Amerikaanse belastingdienst IRS zich niet aan zijn eigen regels gehouden, door na te laten Trumps belastingaangiften te controleren gedurende drie van de vier jaren waarin hij tussen 2016 en 2020 president was. Het Congres moet volgens de commissie een wet aannemen om die controles aan te scherpen.

Weinig

Ook concluderen commissieleden dat de aangiftes die door Trump zijn ingevuld weinig details bevatten. "Ik denk dat u verrast zult zijn door hoe weinig er is", zei de Democratische afgevaardigde Lloyd Doggett tegen CNN. De Amerikaanse nieuwszender heeft de eerste inkomstenopgaven die door de commissie zijn vrijgegeven al openbaar gemaakt.

De commissie kreeg eind november na een jarenlange juridische strijd zes jaar aan belastingaangiften van Trump van het Amerikaanse ministerie van Financiën. De Republikein was de eerste president in vier decennia die weigerde dergelijke gegevens vrij te geven. Hij wilde geen details over zijn bezittingen en zakelijke activiteiten prijsgeven. Critici speculeren dat hij iets te verbergen heeft.

Zware verliezen

Trump rapporteerde volgens eerdere mediaberichten over meerdere jaren zware verliezen van zijn ondernemingen, waardoor hij maar erg weinig belasting hoefde te betalen. Het parlement wil weten of dit wel goed is gecontroleerd en of er nieuwe regels nodig zijn.

De commissie moet snel werken omdat haar mandaat in het Huis van Afgevaardigden kan worden herroepen als de Republikeinen in januari de controle overnemen.

Mazars

Eind november werd nog een partner bij Mazars opgeroepen als getuige in de rechtbank, door advocaten van Trump.

Mazars controleerde als accountant sinds de jaren tachtig de cijfers van Trump zelf, de Trump Organization en honderden gelieerde entiteiten. De Mazars-partner werd opgeroepen in een zaak die gaat over mogelijke belastingfraude.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.