Nieuws

Britse tak Deloitte beboet wegens tekortschietende controle bij bouwbedrijf SIG

De Britse Deloitte-organisatie heeft van toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) een boete van ruim 900.000 pond gekregen, wegens gemaakte fouten bij de audit van SIG, een grote firma in bouwmaterialen.

Dat melden Britse media, waaronder The Guardian. De boete was aanvankelijk hoger, namelijk 1,25 miljoen pond. Omdat Deloitte de gemaakte fouten heeft erkend, heeft toezichthouder FRC het bedrag verlaagd naar negen ton.

Ook de verantwoordelijk audit partner van Deloitte kreeg een boete opgelegd, van uiteindelijk £36.250. De boetes hadden betrekking op de controle van de jaarrekeningen van SIG over de boekjaren 2015 en 2016.

Leverancierskortingen

Deloitte heeft tegenover de FRC erkend dat bij de audit van SIG onvoldoende controle-informatie is verkregen om misstanden rondom leverancierskortingen en andere bedragen die SIG aan leveranciers betaalde boven water te krijgen. Ook was Deloitte volgens de FRC onvoldoende professioneel-kritisch, door geen onderzoek te doen naar aanwijzingen dat debiteurensaldi door SIG mogelijk te hoog waren opgegeven.

Volgens de FRC gaat het om overtredingen van "vereisten die fundamenteel zijn voor de rol van de onafhankelijke auditor", die materiële onjuistheden in de rekeningen van SIG betroffen. De toezichthouder had al eerder benadrukt dat complexe leveranciersafspraken "bijzondere aandacht van auditors" vroegen.

Volgens een woordvoerder van Deloitte is de organisatie teleurgesteld dat de audit bij SIG niet heeft voldaan "aan de hoge normen die van ons worden verwacht" en heeft het kantoor geleerd van de zaken die door de FRC naar voren zijn gebracht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.