Nieuws

FD: Spoeling van partners bij advocaten en accountants wordt dunner

Accountantskantoren en advocatenpraktijken zijn bezorgd over de teruglopende belangstelling van jonge professionals voor het partnerschap. Dat schrijft het FD, dat stelt dat jonge werknemers liever kiezen voor meer vrije tijd en sneller van baan wisselen.

Volgens de krant worden jonge advocaten en accountants met enkele jaren ervaring soms wekelijks benaderd door recruiters. "Wie ook maar een beetje twijfelt, kan zo ergens anders terecht en flink meer verdienen. Wegkapen is aan de orde van de dag", aldus een jonge advocate.

In beide sectoren wordt nagedacht over een "toekomstbestendig organisatiemodel". De krant verwijst naar eerder onderzoek van ING, waaruit bleek dat met name jonge (aankomend) accountants minder belangstelling hebben om partner te worden. Ook uit onderzoek van PwC kwam naar voren dat jonge medewerkers meer hechten aan zaken als flexibiliteit dan aan interne carrièremogelijkheden.

Volgens PwC-bestuurder Janet Visbeen is er nu nog geen tekort aan partners, maar is er wel sprake van verandering bij jonge medewerkers, die "hooguit twee jaar" vooruitkijken. "Ze willen vooral relevant werk doen en zich ontwikkelen." Daarom biedt PwC inmiddels meer loopbaanmogelijkheden dan alleen "grow or go".

Worstelen

Maurits van der Graaf, bedrijfsarts bij HumanCapitalCare, ziet veel advocaten, notarissen en accountants worstelen met hun werk. "Ze worden naar een punt gedreven waarop ze moeten kiezen: ga ik voor de top, of niet? Vaak kiezen zij ervoor om dat niet te doen, terwijl ze dat in eerste instantie wel wilden. Daar gaat dus iets mis."

Hij schreef in een vakblad al over de "toekomst van de apenrots". Volgens hem zijn werkgevers kritisch over de beperkte weerbaarheid van jonge werknemers, die juist klagen over werkdruk. Partners zien dat jonge mensen vaak uitvallen, maar op korte termijn loont het niet om de cultuur te veranderen, stelt Van der Graaf. "Partners runnen hun eigen bv's, hun focus ligt op uren draaien."

Ook organisatiepsycholoog Geertje Peneder herkent de frictie tussen werkgevers en jonge werknemers. "Tijdens een training wordt wel eens gegrapt: kunnen we die jongere generatie niet gewoon overslaan? Maar nee, die jongeren zijn hun cashflow én de toekomst", stelt zij tegenover het FD. "Het is dus belangrijk om in gesprek te gaan en te luisteren naar hun behoeftes. Dan kunnen zij samen de organisatie verder ontwikkelen."

Alternatieven

In een tweede FD-verhaal worden ook enkele alternatieven voor het partnerschap gememoreerd. Zoals bij Alfa Accountants en Adviseurs, waar alle ruim duizend medewerkers "een beetje eigenaar" zijn en afhankelijk van functie en dienstverband meer of minder aandelen krijgen.

Dat zorgt voor meer betrokkenheid, aldus ceo Fou-Khan Tsang, die stelt dat het model van Alfa beter aansluit bij de tijdgeest. "Als jij niet per se de supertop wilt bereiken en je wilt gewoon voor leuke mkb-klanten werken, kun je bij ons een mooie boterham verdienen én meedelen in het resultaat. Veel mensen spreekt dat nu aan. Ons model is vanzelf hip geworden."

In een redactioneel commentaar stelt het FD dat het aantal aanmeldingen voor opleidingen tot accountant begint terug te lopen en kantoren meer moeten doen om aantrekkelijker te worden als werkgever. Bijvoorbeeld ten aanzien van diversiteit. "Een van de oude structuren die verandering in de weg staat, is het partnermodel", aldus het FD. "Partners denken vooral aan het eigen belang op korte termijn, niet meteen aan het belang van het kantoor op lange termijn."

Het partnermodel zou achterhaald zijn voor zulke grote zakelijke dienstverleners, menen sommige critici. "Met de krappe arbeidsmarkt en de war for talent die woedt, kunnen de partnerorganisaties niet anders dan meebewegen met de eisen van de komende generaties", zo meent de krant. "Want een onvermogen om je aan te passen in tijden van schaars talent, in tijden van vergrijzing, betekent vrijwel zeker de slag verliezen van de concurrent, die het wel doet."

Discussie

Ook op accountant.nl werd eerder dit jaar een discussie gevoerd over de toekomst van het partnermodel. Dat zo'n model niet meer van deze tijd is en kantoren moeite hebben met het vinden van opvolging, vond 'happy financial' Marjan Heemskerk herkenbaar. Maar argumenten voor behoud van het partnermodel zijn nog steeds valide, meende hoogleraar Jan Bouwens. Misschien moet er wel meer worden gekeken naar competenties, in plaats van uren maken.

De Tweede Kamer vroeg minister Kaag van Financiën dit voorjaar om in de eindrapportage van de Kwartiermakers toekomst accountancysector ook het partnermodel mee te nemen. Kaag gaf daarbij aan na te zullen denken over "plussen en minnen van het partnermodel". De eindrapportage van de twee kwartiermakers wordt eind 2023 verwacht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.