Nieuws

FTX-oprichter blijft achter tralies, rechter wijst borgtocht af

Oprichter Sam Bankman-Fried van de failliete cryptobeurs FTX blijft voorlopig achter de tralies op de Bahama’s, nadat een verzoek om borgtocht werd afgewezen. Volgens de rechter is het risico dat Bankman-Fried probeert te vluchten daarvoor te groot.

Bankman-Fried moest dinsdag voor de rechter verschijnen, nadat hij een dag eerder werd opgepakt op de Bahama's. Tijdens de zitting stelde zijn advocaat voor dat Bankman-Fried 250 duizend dollar, omgerekend zo’n 235 duizend euro, in cash zou betalen als borg. Bankman-Fried zou dan zijn cel mogen verlaten en een enkelband gaan dragen, aldus diens raadsman.

Maar de rechter denkt dat er geen enkele manier is om de FTX-oprichter "enigszins tevreden te stellen" over zijn situatie, gezien de grote hoeveelheid geld die hij tot zijn beschikking heeft. Daar zou hij bijvoorbeeld mee kunnen onderduiken, dacht de rechter.

FTX ging failliet omdat het bedrijf niet genoeg geld had om de tegoeden van gebruikers terug te kunnen betalen. Dat kwam onder meer omdat klantentegoeden van FTX werden overgeheveld naar investeringsfonds Alameda, dat ook van Bankman-Fried was. Daar kwam het vast te zitten in investeringen.

Amerikaanse autoriteiten verdenken Bankman-Fried van het plegen van in totaal acht strafbare feiten. Naast het oneigenlijk gebruik van klanttegoeden bij FTX voor Alameda, zou het ook gaan om misleiding van kredietverstrekkers en klanten over de financiële gezondheid van zijn cryptobedrijven. Ook zou hij de opbrengsten daarvan hebben witgewassen en Amerikaanse wetten rond campagnefinanciering hebben overtreden.

Op 8 februari staat een hoorzitting gepland met betrekking tot de uitlevering van Bankman-Fried aan de Verenigde Staten. Zijn advocaat gaf dinsdag al aan de uitleveringsplannen aan te gaan vechten.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.