Nieuws

NBA bezorgd over melding examenfraude bij KPMG

De NBA is bezorgd over berichten van mogelijke fraude bij interne permanente educatie-trainingen bij KPMG. Toezichthouder AFM stelt dat een en ander raakt aan de integriteit van het accountantsberoep.

KPMG maakte bij de presentatie van de jaarcijfers melding van een onderzoek naar "mogelijk afkijken" bij toetsen van verplichte interne trainingen. Medewerkers zouden uitkomsten van toetsen onderling hebben uitgewisseld. Het kantoor heeft de kwestie, na een melding door een interne klokkenluider, zelf gemeld bij de Nederlandse toezichthouder AFM en de Amerikaanse PCAOB.

KPMG zegt een en ander "heel breed" te onderzoeken, stelt bestuurslid Marc Broskij tegenover het FD. "Het onderzoek loopt nu volop, het is lastig om daar nu details over te geven." Voor het onderzoek worden eigen specialisten ingezet, maar een externe partij bewaakt de kwaliteit van het onderzoek.

Reactie NBA

De NBA, die spreekt van mogelijke "examenfraude", stelt in een reactie een dergelijke fraude "ten scherpste" te veroordelen. "Fraude door accountants is in strijd met alles waar het beroep voor staat en waar accountants voor horen te staan", aldus de beroepsorganisatie.

De NBA vindt het goed dat KPMG hierin een proactieve houding heeft aangenomen, door de mogelijke fraude direct na de melding zelf te melden en te laten onderzoeken. "Wij hebben naar aanleiding van eerdere berichten uit het buitenland onze eigen procedures met betrekking tot permanente educatie tegen het licht gehouden", benadrukt de NBA. "Daarin is nagegaan of die op welke manier dan ook ruimte laten voor frauduleus handelen door accountants. Daarbij stelden wij vast dat geen enkel systeem voor permanente educatie waterdicht is."

De NBA neemt de bevindingen uit deze casus mee in een aanstaande evaluatie van de herziening van de permanente educatie. Verder wacht de beroepsorganisatie het onderzoek van KPMG af en zal dan over de bevindingen met het kantoor in gesprek gaan.

Reactie AFM

De AFM bevestigt de melding van KPMG aan het FD en stelt dat mogelijke examenfraude "raakt aan de integriteit van accountantsorganisaties", die een belangrijke rol hebben in het maatschappelijk verkeer. "Voor twijfel aan de integriteit is geen ruimte."

De toezichthouder stelt kantoren zelf zulke praktijken moeten voorkomen en waar nodig aanpakken. De AFM heeft de zes oob-accountantsorganisaties "dringend verzocht hier extra aandacht aan te geven" en "waar nodig maatregelen te nemen", zo meldt het FD. De krant spreekt rondom de kwestie van "gesjoemel".

Internationaal

Al eerder kregen accountantsorganisaties internationaal stevige boetes opgelegd wegens gevallen van examenfraude. Zo kreeg KPMG in de VS in 2019 een boete van vijftig miljoen dollar van de PCAOB, toen bleek dat tijdens examens antwoorden gedeeld waren en er gesjoemeld werd met een server om meer kandidaten te laten slagen.

KPMG Australië kreeg in 2021 een boete van 450 duizend euro van de PCAOB, vanwege het jarenlang intern delen van antwoorden van examens.

Dit voorjaar kreeg PwC in Canada een boete van ruim 900 duizend dollar van Canadese en Amerikaanse toezichthouders, wegens fraude met elfhonderd examens. En EY kreeg in juni van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een boete van honderd miljoen dollar, wegens fraude tijdens CPA-examens en het achterhouden van bewijs hiervan door EY zelf.

Ook in het Verenigd Koninkrijk spelen momenteel gevallen van examenfraude, meldt onder meer The Guardian. Dat leverde ook de Britse tak van KPMG inmiddels een boete op van twee miljoen dollar.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.