Nieuws

Douma: 'Bestuurslid in bescherming nemen'

Dat de Accountantskamer bestuursleden van de NBA ook in die rol beoordeelt op hun beroepsuitoefening is een belangrijk signaal. Dat stelt NBA-voorzitter Kris Douma in het FD.

Douma reageert tegenover het FD op de uitspraak van de Accountantskamer, die vijf (oud)bestuursleden van de NBA een waarschuwing gaf in een tuchtzaak die was aangespannen door voormalig NBA-directeur Harm Mannak. Hoewel de meeste onderdelen van de tuchtklacht ongegrond bleken, vond de tuchtrechter dat bij het op non-actief zetten van Mannak onvoldoende wederhoor was toegepast.

Van de vijf betrokken bestuursleden zit alleen Esther van der Vleuten nog in het NBA-bestuur; haar termijn loopt in juni af. Het bestuur vindt dat zij haar termijn mag afmaken. Volgens Douma zou het "buiten proportie zijn om haar om deze reden weg te sturen", zo stelt hij in het FD.

Dat de Accountantskamer bestuursleden van de NBA ook in die hoedanigheid beoordeelt op hun beroepsuitoefening is een belangrijk signaal, maar geeft ook een gevoel van onveiligheid, meent Douma. "Wij nemen ons bestuurslid daarom in bescherming, door haar haar termijn af te laten maken."

Goed gehandeld

Volgens de nieuwe NBA-voorzitter heeft het toenmalige bestuur van de beroepsorganisatie "voor 99 procent" juist gehandeld rondom het op non-actief zetten van Mannak en het onderzoek dat uiteindelijk leidde tot zijn vertrek bij de NBA, na berichtgeving over belangenverstrengeling.

Dat de Accountantskamer de (oud) bestuursleden een waarschuwing geeft, is "maar één van de in totaal 24 onderdelen van de klacht, die verder volledig is afgewezen", stelt Douma. In zijn optiek heeft het bestuur destijds goed gehandeld, "daar doet de tuchtrechter ook niets aan af".

Volgens de NBA-voorzitter bewijst de tuchtzaak dat accountants met een bestuursfunctie "dubbel vogelvrij" zijn. "Het leidt ertoe dat ze minder snel een bestuursfunctie zullen aanvaarden, omdat ze zelfs bij de tennisclub bij wijze van spreken nog een tuchtklacht aan hun broek kunnen krijgen." Tegelijk is dat geen reden om de regels te herzien, aldus Douma.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.