Nieuws

Kabinet wil dat helft van top in (semi)publieke sector vrouw is

Overheden en organisaties die een publieke taak uitvoeren of met belastinggeld worden gefinancierd, moeten toe naar een (sub)top die voor de helft bestaat uit mannen en voor de helft uit vrouwen.

Het gaat dan om ministeries, uitvoeringsorganisaties, zelfstandige bestuursorganen en adviescolleges. Het wettelijk streefcijfer voor de (semi)publieke sector komt net als voor het bedrijfsleven te liggen op minimaal 33 procent.

Het kabinet streeft echter naar een gelijke verdeling van mannen en vrouwen in de (sub)top, binnen vijf jaar. Als dit niet lukt kan alsnog worden besloten tot een wettelijk quotum.

Voorbeeldfunctie

In de (semi)publieke sector - die ongeveer een miljoen werknemers telt - werken al meer vrouwen in hoge functies dan in het bedrijfsleven. Het kabinet wil dat de sector "een voorbeeld is voor de maatschappij". Meer diversiteit in de top zorgt volgens het kabinet voor een betere kwaliteit van beleid.

Sinds 1 januari moet de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven bestaan uit zeker een derde vrouwen en een derde mannen. Bedrijven zijn verplicht om in het bestuursverslag te rapporteren over het diversiteitsbeleid aan de top.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.