Nieuws

Pheijffer: 'Extra waarborgen nodig bij intern onderzoek'

Na een gerechtelijke uitspraak blijkt samenwerking tussen verzekeraars en het Openbaar Ministerie (OM) onder voorwaarden mogelijk. Het is echter belangrijk om goede waarborgen in te bouwen bij het gebruik van private onderzoeken voor strafrechtelijke doeleinden.

Dat betoogt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer in het Financieele Dagblad. Wat betreft verzekeringsfraude is Pheijffer het eens met de uitspraak van het Hof in Den Haag; dat soort fraude komt veel voor en het OM heeft simpelweg niet de capaciteit om elke aangifte integraal te onderzoeken.

Pheijffer ziet de uitspraak echter ook in de context van ander privaat onderzoek, in de vorm van zelfonderzoek of interne onderzoeken, die momenteel veel in het nieuws zijn vanwege 'MeToo-achtige zaken' zoals bij The Voice of Holland. Die onderzoeken kunnen rekenen op veel kritiek, omdat de onafhankelijkheid ervan nogal eens ter discussie staat.

Onderzoek

Oud-minister van Justitie Ferd Grapperhaus was voorstander van zelfonderzoeken, maar Pheijffer meent dat hij minder oog had voor de risico's en noodzakelijke spelregels dan de rechter bij het Hof in Den Haag. De Tweede Kamer heeft wetenschappelijk onderzoek afgedwongen naar dit onderwerp, wat volgens Pheijffer belangrijk is.

"Mede door de toename van ‘ixterne onderzoeken’, die door een te verwachten stroom aan MeToo-kwesties niet zal afnemen. Het is te hopen dat de VU-onderzoekers daarom net zo kritisch zijn als de rechter. Maar ook dat de nieuwe minister van Justitie, Dilan Yesilgöz, de belangen van een integer strafproces minstens zo goed in het oog houdt als Grapperhaus de belangen van zijn confrères", aldus Pheijffer.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.