Nieuws

Robert Walters: 'Studieschuld overnemen steeds vaker middel bij jacht op big four-talent'

Steeds meer bedrijven trekken financials van big four-kantoren aan door hun studieschuld over te nemen. Organisaties zien zich hiertoe gedwongen, door de grote krapte op de arbeidsmarkt.

Dat stelt recruitmentorganisatie Robert Walters. Grote Nederlandse multinationals die RA's of RC's van de big four willen aantrekken, nemen de studieschuld al langer over om nieuw talent aan zich te binden. Maar door de krapte op de arbeidsmarkt gaan ook steeds vaker internationale corporates, mkb-organisaties en scale-ups hier toe over.

"Grote internationale organisaties zien dat big four-verlaters vaker voor Nederlandse multinationals kiezen en proberen een voet tussen de deur te krijgen", stelt Jim Witte, senior consultant bij Robert Walters. "Tegelijkertijd zien we dat scale-ups graag een RA in dienst willen nemen om bijvoorbeeld een beursgang te begeleiden, of om als ervaren sparringpartner van de cfo te dienen bij strategische beslissingen. En het mkb investeert liever in professionals die geen wekelijkse studiedag meer nodig hebben, omdat ze hun titel al op zak hebben."

Studieschuld

In veel gevallen betaalt de werkgever de opleidingskosten voor jonge professionals die registeraccountant of registercontroller willen worden. Die kosten lopen al snel op tot meer dan twintigduizend euro, aldus Robert Walters. Na afronding van de opleiding wordt de studieschuld in een aantal jaren afgeboekt. Maar stapt een werknemer over naar een nieuwe werkgever voordat de schuld is afgelost, dan betaalt hij of zij het restant bij vertrek.

Volgens de recruiter is de arbeidsmarkt voor RA's en RC's momenteel nog krapper dan voor de pandemie. Daar komt bij dat veel RA's en RC's die tijdens eerdere lockdowns tot de conclusie kwamen toe te zijn aan iets nieuws, inmiddels een overstap hebben gemaakt. Zij gaan op korte termijn niet weer switchen. Daardoor moeten bedrijven vaker dan voorheen vissen in de vijver van de big four, meent Witte.

Eerder overstappen

Hij ziet nog geen massale uitstroom van de big four naar het bedrijfsleven, maar talent stapt wel eerder over. "Heerste er vroeger ondanks de werkdruk nog vaak een gevoel van 'even op de tanden bijten', om dan na zo'n vijf of zes jaar uit te stromen, nu spreek ik regelmatig professionals die na een jaar of twee, drie, al beseffen dat de big four niets voor hen is. En door die vroegere overstap is dus vaak de studieschuld nog niet volledig afgeboekt."

Ook versnelt de pandemie een trend die al een tijd gaande is onder financieel talent: De zoektocht naar een betere balans tussen werk en privé. Volgens Witte is de cultuur van de big four "toch wat conservatief" en is het maar de vraag "in hoeverre deze kantoren na de pandemie ook flexibel blijven". Het overnemen van studieschulden maakt dat jonge professionals zich minder druk hoeven te maken over het afbetalen van die schuld.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.