Nieuws

Strafrechtelijk onderzoek naar mondkapjesstichting en Van Lienden

Onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart naar, onder meer, Stichting Hulptroepen Alliantie en drie daarbij betrokken natuurlijke personen, waaronder Sywert van Lienden.

Dat meldt het OM. Aanleiding voor het onderzoek is de aangifte van uitzendbureau Randstad. Het uitzendconcern was in 2020 betrokken bij het initiatief van Van Lienden om mondkapjes naar Nederland te halen, maar wist niet dat de oprichters van de stichting Hulptroepen Alliantie zelf miljoenen zouden overhouden aan de deal. Randstad besloot daarom mee te doen met de aangifte die al langer door advocaat Peter Plasman werd voorbereid.

"De (voormalig) bestuurders van de Stichting communiceerden in de media herhaaldelijk dat zij zonder winstoogmerk handelden. Naar aanleiding hiervan besloot Randstad haar bijdrage te leveren door personeel uit te lenen aan de Stichting zonder hiervoor kosten in rekening te brengen. Later bleek echter dat de (voormalig) bestuurders, naast de Stichting, ook een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Met deze vennootschap werd winst gegenereerd. Het door Randstad ingezette personeel zou, zonder hun medeweten, ook ingezet zijn voor de activiteiten van deze BV", aldus het OM.

Het OM laat weten dat mogelijk ook andere partijen op een soortgelijke manier betrokken zijn bij de activiteiten van de Stichting en/of de BV. Het OM sluit daarom niet op voorhand uit dat ook naar deze gevallen onderzoek zal worden gedaan. Naast het strafrechtelijk onderzoek loopt er ook nog een civiel onderzoek naar de Stichting.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.