Nieuws

'Topdrukte bij vertrouwenspersonen'

Sinds de bekendmaking van seksueel wangedrag bij talentenjacht The Voice of Holland en voetbalclub Ajax is de vraag naar vertrouwenspersonen sterk toegenomen. Voorzitter Inge te Brake van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV): "De schrik zit er flink in: als het daar kan gebeuren, kan het overal kan gebeuren, is de gedachte."

Het nieuws over grensoverschrijdend gedrag bij Ajax door ex-directeur voetbalzaken Marc Overmars en het seksueel wangedrag bij The Voice of Holland heeft bij de LVV geleid tot een stormloop aan aanmeldingen van vertrouwenspersonen: "Normaal gesproken melden zich jaarlijks zo'n 100 tot 150 vertrouwenspersonen aan als lid, de afgelopen twee weken kwamen er al 25 nieuwe leden bij", zegt Te Brake tegen het Financieele Dagblad.

Volgens Te Brake heeft het nieuws drie effecten, namelijk dat meer vertrouwenspersonen lid worden van de LVV, dat meer organisaties zich bij de LVV melden in hun zoektocht naar een goede vertrouwenspersoon en dat het gesprek over grensoverschrijdend gedrag overal wordt gevoerd. Dat zorgt ervoor dat werkgevers het thema momenteel hoog op de agenda plaatsen.

De kans is groot dat vertrouwenspersonen het nog drukker gaan krijgen: een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks uit 2018 is uit de la gehaald, waardoor het binnenkort waarschijnlijk verplicht is voor iedere organisatie om een vertrouwenspersoon aan te stellen.

Betere wetgeving 

Ondertussen roepen 23 organisaties de overheid via een petitie op om vaart te maken met het ratificeren van een internationaal verdrag, dat geweld en (seksuele) intimidatie op de werkvloer tegengaat. 

De petitie is aangeboden aan minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Volgens de ondertekenaars ontbreekt in Nederland een helder en wettelijk kader voor het afhandelen van seksuele intimidatie. Zo is er op de werkvloer nu geen verplichting rondom de onafhankelijkheid en deskundigheid van vertrouwenspersonen, aldus de initiatiefnemers.

Ze zien graag dat het kabinet daarin verandering brengt. Ook moet de Arbeidsinspectie voldoende armslag krijgen om bestaande regels voor preventie van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer te kunnen handhaven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.