Nieuws

Studie: meer klachten grensoverschrijdend gedrag bij bedrijven

Het aantal klachten over ongewenste intimiteiten, vernedering, racisme, uitbuiting en pesten op de werkvloer is bij 10 procent van de Nederlandse bedrijven en organisaties toegenomen.

Dat meldt adviesbureau Berenschot na onderzoek. Voor het onderzoek werden ruim tweeduizend hoofden van personeelszaken van organisaties ondervraagd.

Naast meer klachten ziet bijna een kwart van de ondervraagden de behoefte aan vertrouwenspersonen toenemen. Ook geeft 13 procent aan dat grensoverschrijdend gedrag door de organisatie lang niet altijd serieus wordt genomen.

Meer aandacht

Het betekent niet per se dat er nu vaker sprake is van sociale onveiligheid of ongewenste situaties. "Wel kunnen we concluderen dat er steeds meer aandacht is voor dit onderwerp en dat maakt ook dat meer slachtoffers zich durven uit te spreken", aldus Berenschot.

Toch wordt volgens de onderzoekers bij ruim een vijfde van de organisaties nog steeds niet actief gewerkt aan het creƫren van een open en veilige werkomgeving.

Het jaarlijks onderzoek is uitgevoerd door Berenschot in opdracht van uitgeverij Performa, in samenwerking met softwarebedrijf AFAS.

Accountants

De aandacht voor grensoverschrijdend gedrag dringt ook door tot accountantskantoren, zo valt te lezen in het jongste nummer van het magazine Accountant. Betrokkenheid en respect zijn nieuwe randvoorwaarden voor succes. 

Bron: ANP/Accountant 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.