Nieuws

Een op de tien mensen ervaart discriminatie op de werkplek

Een op de tien werknemers voelde zich vorig jaar gediscrimineerd op het werk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat aangeeft dat deze groep de meeste discriminatie ervaart op basis van afkomst, huidskleur, nationaliteit of leeftijd.

Medewerkers kregen daarover bijvoorbeeld opmerkingen, werden genegeerd, gepest of buitengesloten. Iets minder dan drie procent van de onderzochte werknemers ervoer discriminatie op basis van afkomst, huidskleur of nationaliteit. Leeftijdsdiscriminatie wordt het meest ervaren door werknemers tot 25 jaar en 65-plussers.

Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale EnquĂȘte Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO, die in het laatste kwartaal van 2022 is uitgevoerd onder 61 duizend werknemers.

De manieren waarop discriminatie op de werkvloer plaatsvindt, lopen volgens de onderzochte medewerkers uiteen. Zo geeft 18 procent aan minder aantrekkelijk werk te moeten doen, 17 procent zegt een lagere beloning te krijgen voor hetzelfde soort werk dat wordt gedaan door collega's.

Pesten

Extremere vormen van discriminatie, zoals geweld, bedreigingen en agressief gedrag, kwamen volgens het CBS minder vaak voor: zes procent van de werknemers geeft aan een van deze vormen te hebben ervaren op hun werkplek.

Een vergelijking met eerdere jaren kan niet worden gemaakt, omdat het CBS is overgestapt op een andere onderzoeksopzet en -vraagstelling. Ook een internationale context is niet meegenomen in het onderzoek.

Uitzendbureau Tempo Team liet ook onderzoeken in hoeverre jongvolwassenen, in de leeftijd van 18 tot 34 jaar, pesten, racisme of discriminatie ervaren op hun werk. Daaruit kwam naar voren dat vier op de tien van hen vinden dat werkgevers tekortschieten in het voorkomen van zulk gedrag.

19 april is de Landelijke Dag tegen Pesten, georganiseerd door de Stichting Stop Pesten Nu.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.