Nieuws

Banken moeten meer informatie geven over 'klimaatrisico's'

Banken moeten meer informatie geven over de financiële risico's die zij lopen door klimaatverandering. Dat zegt de Europese Centrale Bank (ECB).

Volgens de ECB vormen de gevolgen van klimaatverandering, zoals overstromingen en extreem weer, een gevaar voor banken vanwege de verliezen die ze kunnen lijden op investeringen. De ECB verwacht tegen het einde van het jaar forse vooruitgang te zien in de bankensector.
De banken moeten daarvoor duidelijk actie ondernemen. Nu rapporteert nog maar ongeveer de helft van de financiële instellingen die onder toezicht staan van de centrale bank relevante informatie rond klimaatrisico's en prestaties.

Kapitaaleisen

Slechts vijftien procent van de banken komt met data over de uitstoot die zij financieren met hun beleggingen, aldus bestuurder Frank Elderson van de ECB, tijdens een webinar over de rol van de toezichthouder rondom duurzaamheid.
De ECB stelde al eerder dat klimaatrisico's steeds belangrijker worden, als het gaat om toezicht op banken en dat die gevolgen kunnen hebben voor de kapitaaleisen die aan banken worden gesteld. Banken met verhoogde klimaatrisico's zullen dan mogelijk grotere financiële reserves moeten aanhouden.

Bron: ANP/ECB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.