Nieuws

Busy Season Talks: 'Als de titel binnen is, komen de kinderen'

Editie 39 van de 'huiskamergesprekken voor accountants' stond op 8 maart in het teken van Internationale Vrouwendag. Wat doen de 'tropenjaren' met jonge kinderen voor de ambities van vrouwen?

De NBA organiseerde van 7-11 maart een themaweek over Women Leadership. Tijdens de Busy Season Talks werd door hosts Hakan Koçak en Charlie Groen over dat thema gesproken met gasten Stephanie Hottenhuis (ceo KPMG Nederland), Sandra Lutchman (InclusionFirst, dagvoorzitter themaweek) en Esther van Huizen (directeur HLB Blömer).

NBA-bestuurder Monika Bankert verzorgde de filosofische opening en ging daarbij in kort bestek door de geschiedenis van de mensheid. Zij citeerde Simone de Beauvoir: "Je wordt niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt (in een mannenwereld)." Waarbij mannen vooral domineren door sterk, moedig en competitiegedreven te zijn. Maar in deze veranderende wereld werkt vrouwelijk leiderschap wellicht beter.

Stephanie Hottenhuis onderstreepte bij de actualiteiten dat over het vertrek van KPMG uit Rusland intensief is gesproken. "Er waren ook veel argumenten tegen; de collega's daar zijn ook slachtoffer van de situatie. Maar het gevoel van historisch besef domineerde." Terugtrekken van de big four is volgens haar een belangrijk statement. "Nu is het moment om een kant van de geschiedenis te kiezen die de 'correcte kant' is, dat is te belangrijk."

Vrouwelijk leiderschap

Bij het gesprek over vrouwelijk leiderschap ging het onder meer over de leaking pipeline; de ondervertegenwoordiging van vrouwen in hogere posities. Stephanie was "blij dat we elkaar niet opnieuw hoeven te overtuigen van het belang van diversiteit in de top van organisaties".

Goed kijken naar onderliggende processen, salarisbesprekingen, teamsamenstellingen en dergelijke is van belang. De unbiasing rondom diversiteit begint bij die processen en is nog maar mondjesmaat op gang gekomen. Getallen zijn gelukkig inmiddels veranderd, de instroom is veel evenwichtiger. Maar verderop in de organisatie vraagt het opnieuw aandacht.

Ook Esther van Huizen zag dat. Tot een bepaalde leeftijd en functieniveau lopen mannen en vrouwen goed gelijk op, maar daarna wordt de verhouding anders en speelt de leaking pipeline. Veel vrouwen stromen dan uit. Ook informele structuren zijn van belang. "Wat je ook wilt voorkomen, is dat degene met de grote mond in de organisatie krijgt wat die wil."

Talent ontwikkelen

Volgens Sandra Lutchman moeten bedrijven in deze sector solliciteren naar personeel, niet andersom. "Mensen kiezen waar ze willen werken, selecteren ook op de cultuur van een bedrijf." Twee jaar voordat vrouwen een organisatie verlaten, hebben ze dat besluit al genomen, aldus Sandra. Goed leiderschap maakt dat talent zich kan ontwikkelen. Levenskeuzes moeten daarom vanaf het begin onderwerp van gesprek zijn met jonge professionals. "Denk niet voor hen, maar laat ze meedenken over wat ze nodig hebben."

Wij werken voor mensenorganisaties, benadrukte Stephanie. "Niemand mag voor jou bepalen wat geluk is, of dat je misschien vier dagen wilt werken. Maak het bespreekbaar, maak het duidelijk." Ook de leiders moet je daarop aanspreken, ze al vroeg laten beginnen met het gesprek voeren.

Wat je in een bedrijf meer zou moeten hebben is sponsorship, aldus Sandra. "Je hebt ambassadeurs nodig in een bedrijf die zeggen 'dit komt er vrij, ik dacht aan jou'. Mensen die je vertrouwen geven, die andere mensen sterker maken."

Kinderen

Accountantsorganisaties moeten beter rekening houden met de jaren waarin mensen kinderen krijgen, meende Esther. "Als de accountantstitel binnen is, dan komen de kinderen." Als organisatie moeten ze dat meer faciliteren, zorgen dat mensen tijdens die periode minder uren hoeven maken, de periode van zwangerschapsverlof beter respecteren. En ook tijdig bekijken hoe vrouwen weer kunnen terugkomen in de organisatie. "Daarover moet meer worden nagedacht."

Stephanie, zelf dochter van twee hardwerkende professionals, kreeg ooit van haar leidinggevende het aanbod om na haar zwangerschap terug te komen als teamleider. Daar twijfelde ze over. Maar het advies van haar moeder was duidelijk: "Je moet zelf kiezen, maar als je nee zegt, wil ik je hierna nooit meer horen zeggen dat je baas minder competent is dan jijzelf."

Editie 40: Oorlog in Oekraïne

Op dinsdag 15 maart bespreken hosts Hakan Koçak en Aleks Kayhan met hun gasten de oorlog in Oekraïne. Daarbij onder andere een historische beschouwing door Arnout van Kempen, over de rol van de accountant tijdens de oorlog. Ook komt de nieuwe NBA Alert 45 aan de orde, die ingaat op de sanctiewetgeving voor accountants. Vanuit de NBA is algemeen directeur Berry Wammes aanwezig.

Over de rol van de kantoren wordt gesproken met Bart Jonker, bestuurder van Grant Thornton Nederland. Wat wordt er besproken in de boardroom, wat kunnen bestuurders betekenen voor de eigen mensen en wat voor impact heeft de situatie op interne processen?

Aanvang zoals altijd om 20.00 uur op Clubhouse. Meer over de Busy Season Talks is te vinden via LinkedIn of de BST-community van de NBA. 

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.