Nieuws

Busy Season Talks: Waken voor moedeloosheid

In editie 38 van de Busy Season Talks, op 1 maart, werd de actualiteit gedomineerd door het nieuws over de strijd om Oekraïne. Maar ook de tuchtzaak tegen vijf (oud)bestuursleden van de NBA kwam langs.

De Russische inval in Oekraïne overheerst sinds eind februari al het nieuws. Kunnen accountants ook een rol spelen? Daarover spraken hosts Aleks Kayhan en Arif Dursun met San Croonenberg (rvc-lid en accountant), Endymion Struijs (accountant en oprichter Endymion Amsterdam) en 'vriend van de show' Arnout van Kempen.

Aleks trapte muzikaal af met Bruce Springsteens 'War' (What is it good for? Absolutely nothing), terwijl huisfilosofe Charlie Groen refereerde aan de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer: "Hoffelijkheid is het kussen waarmee we de stoot des levens opvangen." Te midden van alle onrust was 1 maart immers ook nog complimentendag.

Tuchtzaak

Complimenten waren er voor NBA-bestuurslid Esther van der Vleuten, die ondanks droevige familieomstandigheden toch deelnam en een toelichting gaf op de tuchtzaak tegen vijf (oud) NBA-bestuurders. Het besluit van de overige bestuursleden om haar de laatste maanden van haar bestuurstermijn uit te laten dienen, leverde wat onrust op in de media. "Die storm komt nu even naar mij, maar dat hoort bij het vak van bestuurder", aldus Esther.

Dat de tuchtrechter de bestuurders een waarschuwing gaf en daarmee één van de 24 onderdelen van de tuchtklacht gegrond achtte, nam zij niet lichtvaardig op, want "je staat ergens voor als accountant". Het betekende ook dat zij als controlerend accountant cliënten formeel hierover heeft moeten informeren. De reacties daarop sterkten haar juist. "Het was een hart onder de riem, het menselijk aspect heeft mij erg geraakt." 

Arnout van Kempen vond het goed dat Esther hier geen kleinigheid van maakte. De vervolgvraag is wat hem betreft vooral van belang: Wat leren we hiervan en hoe gaan we er in de toekomst mee om? Helder is in ieder geval dat een accountant ook in een bestuurlijke rol altijd aanspreekbaar is, ook door de tuchtrechter.

San Croonenberg vond dat een besluit om een bestuurslid haar termijn te laten uitdienen een zaak is van de ledenvergadering, niet van het bestuur. "Dit had aan de leden voorgelegd moeten worden." Esther zag dat anders, een bestuur moet ook durven besturen. "Als je hiermee begint, denk ik dat besturen bijna onmogelijk wordt."

Endymion Struijs had het goed gevonden als ook contact was gezocht met de faculty Ethiek, cultuur en gedrag, want "dit thema raakt de kern". Belangrijk is vooral om de Accountantskamer niet te diskwalificeren. "Het tuchtrecht is de veiligheid voor ons beroep."

Oekraïne

Opeens is er oorlog aan de rand van Europa. En in een oorlog "sterft de waarheid als eerste". Vraag is wat het accountantsberoep kan doen in deze situatie. Voor sommigen zijn de problemen al heel concreet, voor anderen abstract, stelde San. "Zoek daar als accountant maar eens de waarheid in."

Arnout benadrukte dat vooral jonge mensen, die al lijden onder twee jaar coronacrisis, hier veel last van hebben. We moeten waken voor moedeloosheid. "Kantoren moeten zich realiseren dat dat leeft. Collega's moeten elkaar een schouder bieden en een luisterend oor. Dat is niet veel maar tegelijkertijd alles." Het beste wat het accountantsberoep voorlopig kan doen is zorgen voor de eigen mensen, klanten bijstaan die geraakt worden en verder strikt de sanctieregels naleven. "We zijn in oorlog, dus heerst er chaos. Volg wat overheden doen en voer uit wat je uit te voeren hebt."

Wat Endymion betreft is het in dit soort situaties vooral zaak om te vertrouwen op de fundamentele beginselen van het beroep en de eigen intellectuele capaciteiten. "Niks is wat het lijkt, zaken laten zich lastig in standaarden en modellen plaatsen." Het komt nu ook aan op communicatieve vaardigheden. "Gebruik je pen om zaken expliciet te maken." San deelde dat gevoel en stelde dat het bestuur van een organisatie risico's en onzekerheden nu zo goed mogelijk moet toelichten. "Dat maakt ook de weg vrij voor de controlerend accountant."

Editie 39: de lekkende pijplijn

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. De NBA organiseert in het kader daarvan een themaweek over Women Leadership. Op Clubhouse wordt tijdens de Busy Season Talks onder meer gesproken over de leaking pipeline; de ondervertegenwoordiging van vrouwen in hogere posities. Wat doen de 'tropenjaren', met jonge kinderen, voor de ambities van vrouwen?

Gasten zijn Stephanie Hottenhuis (ceo KPMG Nederland), Sandra Lutchman (InclusionFirst, dagvoorzitter themaweek), Esther van Huizen (directeur HLB Blömer) en NBA-bestuurder Monika Bankert. Hosts zijn Hakan Koçak, Charlie Groen en Aleks Kayhan.

Aanvang zoals altijd om 20.00 uur op Clubhouse. Meer over de Busy Season Talks is te vinden via LinkedIn of de BST-community van de NBA. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.