Nieuws

Vitamine A: Accountant moet meer oog hebben voor corruptie

Corruptie komt veel vaker voor dan fraude, daarom moet het accountantsberoep daarvoor meer oog hebben. Dat stelt forensisch accountant Peter Schimmel, in het tweede deel van het gesprek met hem voor Vitamine A, de podcast voor accountants.

» Beluister Vitamine A-podcast aflevering #24: in gesprek met Peter Schimmel over forensische accountancy (deel 2) via Spotify, Apple Podcast of Simplecast.

Aflevering-24-Peter-Schimmel.jpg

Corruptie is veel "fnuikender voor de economie" dan fraude, meent Schimmel. Als de accountant een rol in het economisch verkeer wil spelen, is het "bizar" dat daarvoor zo weinig aandacht is. Corruptie gaat over veel meer dan alleen het aannemen van steekpenningen, is tweezijdig, soms zijn er zelfs meer partijen bij betrokken. "Een bedrijf dat zijn inkoper in zijn eentje naar China stuurt, dat is een aan opzet grenzende handelwijze om corruptie uit te nodigen", aldus Schimmel.

Het verlenen van gunsten is in veel landen ingebakken in de cultuur, maar er zit "helemaal niks in de accountantsregels" om daar iets aan te doen, zo stelt hij. De bestaande Handreiking 1137 van de NBA over corruptie "geeft onvoldoende de urgentie van het probleem aan". De website van een organisatie als Transparancy International laat goed zien waar het over gaat.

Steviger positie

Volgens Schimmel verdient de forensisch accountant een steviger positie. Het beroep bestaat inmiddels zo'n dertig jaar, maar is nog te weinig volwassen georganiseerd. Hij nodigt de NBA uit om daarin stappen te zetten.  

Peter Schimmel begon bij de Rijksaccountantsdienst, was als partner verbonden aan Grant Thornton en heeft nu zijn eigen adviesbureau. Deel 1 van het gesprek met hem verscheen op 18 maart jl..

Alle afleveringen zijn daarnaast terug te vinden via de podcast-button bovenaan deze website. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.