Nieuws

Bedrijven sturen vergroeningsplannen naar Milieudefensie

Verschillende bedrijven hebben de afgelopen dagen plannen om hun CO2-uitstoot te verminderen naar Milieudefensie gestuurd. De milieubeweging had dertig grote bedrijven opgeroepen om voor 15 april met een plan te komen waarmee ze aan de klimaatafspraken van Parijs voldoen.

Milieudefensie had de circa dertig grote ondernemingen eerder opgeroepen met concrete plannen te komen en gedreigd anders rechtszaken tegen ze te starten. Zo dwong de beweging eerder ook olie- en gasconcern Shell tot versnelling van de milieuaanpak.

Onder meer DSM, KLM, FrieslandCampina en pensioenfonds PFZW hebben gereageerd. DSM laat weten de mogelijkheid te hebben "omarmd" om zijn klimaatplannen met Milieudefensie te bespreken. "We kijken uit naar de voortzetting van deze dialoog met Milieudefensie en het vinden van oplossingen die een systematische transformatie naar een veiligere toekomst voor onze planeet, voor onszelf en onze bestaansmiddelen versnellen."

Zuinige vliegtuigen

Luchtvaartmaatschappij KLM ziet ook de noodzaak van het terugdringen van de CO2-uitstoot in. Het bedrijf wil dat bijvoorbeeld bewerkstelligen met de aankoop van nieuwere, zuinigere vliegtuigen en het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof. "In ons klimaatactieplan hebben we de weg uitgestippeld waarmee wij binnen de grenzen van de aarde kunnen opereren", aldus KLM.

FrieslandCampina heeft een plan waarin het tot klimaatneutrale zuivel wil komen. Daarbij gaat het om aanpassingen in de hele keten zoals in de transport en logistiek, het gebruik van groene energie, aanpassingen aan het voer en het toevoegen van additieven waardoor koeien minder methaan uitstoten.

Bestaande plannen

Volgens het FD hebben veel bedrijven gereageerd op het verzoek van Milieudefensie, of willen die dat nog doen. Maar de ingediende plannen zijn veelal niet nieuw, aldus de krant.

Milieudefensie reageert na de deadline op de ontvangen plannen, die ook nog worden doorgerekend en beoordeeld door het New Climate Institute.

Bron: ANP/FD/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.