Nieuws

Voorstel bescherming klokkenluiders gaat Kamer niet ver genoeg

Een voorstel tot wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders is veel te mager, vindt de Tweede Kamer. De bescherming van klokkenluiders moet beter.

Ook de anonimiteit van melders van misstanden moet worden geborgd en klokkenluiders moeten juridische, financiële en psychosociale ondersteuning krijgen. Voor de zomer komt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken met een aangepast wetsvoorstel.

Voor Nederland dreigt een Europese boete, omdat ons land de Europese richtlijn voor bescherming van klokkenluiders nog niet in een wet heeft verwerkt. Dat had voor eind vorig jaar al gemoeten. Een verzoek van Bruins Slot tot uitstel bij de Europese Commissie is niet gehonoreerd, zei ze in het Kamerdebat over de wetswijziging. Er is dus geen tijd om een heel nieuw wetsvoorstel te schrijven

Veel eisen en wensen

De Kamer wil de bescherming van klokkenluiders verder verbeteren en beter borgen dan nu in het voorstel van de minister staat. Maar de vele eisen en wensen die de Kamer tijdens het debat op tafel legde, kan de minister niet allemaal in het aangepaste wetsvoorstel opnemen dat voor de zomer naar de Kamer moet.

Minister Bruins Slot heeft zelf twijfels over de wenselijkheid tot anoniem melden. Dat is lastig voor hoor- en wederhoor en zij wil de drempel om mogelijke misstanden te melden niet te laag maken. De bewindsvrouw wil eerst de voor- en nadelen op een rijtje zetten. Juridische, financiële en psychosociale ondersteuning kan ook niet snel worden geregeld, zo temperde Bruins Slot de verwachtingen van de Kamer.

Ambitie van de minister is om zo snel mogelijk na de zomer een eerste wetswijzing door de Tweede en Eerste Kamer te loodsen. Niet lang daarna komt er een nieuwe wetswijziging, waarin verdere bescherming en ondersteuning kan worden geregeld.

Accountants

Uit een rondgang door compliance-adviseur Arnout van Kempen bleek eerder dit jaar dat accountantskantoren nog niet allemaal zijn voorbereid op de nieuwe wet. Alleen een klokkenluidersregeling op grond van de VAO is niet genoeg. Ook de vindbaarheid van de regeling op de website van een aantal kantoren was een aandachtspunt.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.