Britse PwC'ers mogen in de zomer weer eerder naar huis
Net als in 2021 krijgen werknemers van de Britse PwC-organisatie deze zomer op vrijdag eerder vrij. Na de lunch mogen ze naar huis.
Het zomerregime gaat bij PwC UK in op 1 juni en loopt tot eind augustus. In 2021 waren de zomerse werktijden nog onderdeel van het hybride werken en golden ze alleen in juli en augustus.
Uit intern onderzoek bleek dat veel medewerkers graag wilden vasthouden aan het zomerritme. Meer dan negentig procent was positief en bijna driekwart stelde dat het bijdroeg aan hun welbevinden. Ook gaf driekwart aan dat er meer tijd was om door te brengen met familie en vrienden.
Dat de impact op het persoonlijk welzijn zo groot zou zijn, was volgens bestuursvoorzitter Kevin Ellis van PwC UK "boven verwachting". Niet iedereen kon op vrijdag eerder stoppen, maar het e-mail verkeer daalde aanzienlijk en mensen hadden meer ruimte om het werk echt los te laten. "We hebben weer een uitzonderlijk druk jaar achter de rug en nu de zomervakantie nadert, hopen we dat ons beleid mensen meer tijd geeft voor zichzelf, hun vrienden en hun familie", aldus Ellis.
Sinds de invoering van een programma gericht op hybride werken, bij PwC UK bekend als 'The Deal', zijn ook de mogelijkheden om vakantiedagen op te nemen binnen de Britse organisatie verruimd.
Bron: Accountancy Today
Gerelateerd

SER: meer uren werken in onderwijs en zorg tegen personeelskrapte
Er zijn verschillende manieren om de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang op korte termijn te verminderen.

Werkloosheid ook in april weer verder omlaag
De huidige krapte op de arbeidsmarkt blijft goed te merken in de werkloosheidcijfers. Volgens het nieuwste cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)...

Krapte arbeidsmarkt neemt toe, aantal banen op recordniveau
De krapte op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal verder toegenomen door de aanhoudende groei van het aantal vacatures en een verdere daling van het aantal...

ING: Personeelstekort remt groei IT-sector
Het personeelstekort in de IT-branche begint steeds meer te knellen en remt de groei van de sector. Er staan tienduizenden vacatures open. Een record van ruim 44...

Banenzoekers kijken niet naar 'purpose', maar naar salaris en werksfeer
Jonge banenzoekers vinden een goed salaris en een prettige werksfeer veel belangrijker dan een bijdrage leveren aan een betere wereld. Werkgevers hebben dat nog...