Nieuws

EU-landen sturen sanctiepakket Rusland terug naar ontwerptafel

De EU-landen gaan naar verwachting vandaag verder onderhandelen over een zesde sanctiepakket voor Rusland. Ze hebben de Europese Commissie terug naar de ontwerptafel gestuurd om een aantal voorstellen aan te passen.

Volgens EU-bronnen hebben veel landen kritiek, en niet alleen op de voorgestelde totale boycot van ruwe aardolie binnen zes maanden en van geraffineerde olie voor het eind van het jaar.

De commissie heeft aangeboden dat de zwaar van Russische olie afhankelijke landen Hongarije en Slowakije een jaar langer de tijd kunnen nemen om een importverbod op olie in te voeren, maar dat vinden de twee landen ontoereikend. Inmiddels hebben ook Tsjechië en Bulgarije uitstel van het beoogde invoerverbod gevraagd. Maar ook Cyprus, Griekenland en Malta sputteren tegen. Zij vinden dat het eveneens beoogde transportverbod van Russische olie hun rederijen eenzijdig zal treffen.

Volgens persbureau DPA wil Duitsland dat zwaardere maatregelen worden getroffen tegen Ruslands grootste bank. Nu gaat het sanctievoorstel niet verder dan Sberbank de toegang tot de internationale betalingsdienst SWIFT te ontnemen. Berlijn zou een totaal zakenverbod met de bank willen, en de tegoeden in de EU willen bevriezen. Ook zou de bondsregering de civiele nucleaire samenwerking met Rusland aan banden willen leggen.

Over de drie grote Russische tv-zenders die de commissie uit de EU wil weren is ook nog wat te doen. Onder meer Nederland eist volgens EU-bronnen dat scherper wordt gesteld dat het om Russische propagandakanalen gaat, om de beschuldiging te voorkomen dat de EU de persvrijheid beperkt.

Accountants

De Europese Commissie riep eerder deze week ook op tot het aanpakken van Europese accountants en consultants die Rusland helpen. "Het Kremlin leunt op Europese accountants, consultants en spindoctors. Dat gaat nu stoppen. Wij verbieden het leveren van die diensten aan Russische bedrijven", zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een toespraak in het Europees Parlement.

Directeur Berry Wammes van de NBA liet in een reactie weten dat de maatregelen die de NBA heeft genomen na de aankondiging van het eerste sanctiepakket in lijn zijn met de uitspraken van Von der Leyen. "De uitspraken van Von der Leyen stroken met NBA Alert 45. Eind april hebben wij die Alert nog geactualiseerd, onder meer met betrekking tot de impact van de sanctiewetgeving op de dienstverlening van de accountant zelf", aldus Wammes.

De 27 landen moeten unaniem instemmen met het nieuwe sanctiepakket.

Bron: ANP/Accountant.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.