Nieuws

Commissie: Europese accountants en consultants aanpakken die Rusland helpen

De Europese Commissie wil Europese accountants en consultants aanpakken die Rusland helpen. Verder wil de commissie binnen een half jaar de invoer van ruwe aardolie uit Rusland verbieden en voor het eind van het jaar die van benzine en andere olieproducten.

"Het Kremlin leunt op Europese accountants, consultants en spindoctors. Dat gaat nu stoppen. Wij verbieden het leveren van die diensten aan Russische bedrijven", zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een toespraak in het Europees Parlement.

Directeur Berry Wammes van de NBA laat in een reactie weten dat de maatregelen die de NBA heeft genomen na de aankondiging van het eerste sanctiepakket in lijn zijn met de uitspraken van Von der Leyen. "De uitspraken van Von der Leyen stroken met NBA Alert 45. Eind april hebben wij die Alert nog geactualiseerd, onder meer met betrekking tot de impact van de sanctiewetgeving op de dienstverlening van de accountant zelf."

Russische banken

Von der Leyen kondigt ook aan drie grote Russische banken af te willen sluiten van internationale betalingsdienst SWIFT, waaronder Sberbank, de grootste Russische bank. De andere twee banken zijn Kredietbank Moskou en de Russische Landbouwbank RusAG. Daarnaast wil de commissie drie grote Russische tv-zenders blokkeren.

De maatregelen zijn onderdeel van het zesde pakket sancties tegen Rusland. "Zo maximaliseren we de druk op Rusland en minimaliseren we tegelijkertijd bijkomende schade aan ons en onze partners over de hele wereld. Want om Oekraïne te helpen, moet onze eigen economie sterk blijven", aldus von der Leyen. De EU-landen moeten nog beslissen of ze de voorstellen van de Europese Commissie goedkeuren.

Hongarije en Slowakije, die grote afnemers zijn van olie uit Rusland en tegen de sancties op olie zijn, krijgen volgens insiders nog wat uitstel.

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.