Nieuws

'EY werkt aan wereldwijde splitsing audit- en adviesdiensten'

EY onderzoekt een mogelijke wereldwijde splitsing van de audit- en adviesdiensten, om belangenconflicten in de toekomst te voorkomen. Dat melden meerdere bronnen aan de Financial Times.

Over het voorstel zou momenteel intensief worden gediscussieerd door senior partners van EY. Het plan om de audit- en adviesdienstverlening te splitsen is volgens de FT “een dappere poging om te ontsnappen aan belangenconflicten die de sector achtervolgen en die regelgevende maatregelen van het VK naar de VS hebben gebracht”.

Het nieuws over een mogelijke splitsing van EY werd als eerste gebracht door het Australische Michael West Media, dat melding maakt van mogelijk snelle besluitvorming voor eind juni. De FT nam vervolgens contact op met drie verschillende bronnen “met kennis van de plannen”. Die stelden tegenover de krant dat de audittak van EY gescheiden zou worden van de rest, waarbij de ‘audit only’-praktijk wel zal zorgen voor voldoende expertise om audits te ondersteunen, door ook fiscalisten en andere experts aan te trekken. De exacte structuur van de splitsing is nog onderwerp van discussie en iedere herziening vraagt instemming van de partners en van de nationale memberfirms van EY, aldus één van de betrokkenen.

Andere kantoren

De big four zijn in de afgelopen jaren fel bekritiseerd vanwege een mogelijk gebrek aan onafhankelijkheid bij de controle van organisaties, omdat ze ook betaald krijgen voor hun fiscale adviezen, consultancypraktijk en dienstverlening rondom fusies en overnames, aldus de Britse zakenkrant. Eerder verzette EY zich onder aanvoering van toenmalig ceo Mark Weinberger nog fel tegen oproepen aan de grote kantoren om door opsplitsing te zorgen voor meer concurrentie.

De FT refereert aan de situatie na de ineenstorting van energiereus Enron in de VS en de ondergang van Arthur Andersen als gevolg daarvan. Dat zorgde ook voor een internationale discussie over de combinatie van controle- en adviesdiensten en het afstoten van consultancypraktijken door de grootste spelers. Vervolgens werden die adviesdiensten in de loop der jaren toch weer opgebouwd.

De Financial Times verwacht dat de plannen van EY de andere grote kantoren en de toezichthouders niet onberoerd zullen laten. Een senior partner van een andere big four-organisatie stelt tegenover de krant dat alle kantoren hun “positie zullen moeten herzien”, maar daar wel de tijd voor zullen nemen.

Reactie EY

In een reactie op het nieuws stelt EY dat de wereldwijde organisatie regelmatig scenarioplanning uitvoert en de eigen activiteiten beoordeelt op een “optimale strategie, structuur en footprint gericht op het leveren van hoogwaardige audits en diensten aan alle klanten”. Ingrijpende veranderingen kunnen “alleen plaatsvinden in overleg met toezichthouders en na stemming door EY-partners”, aldus het internationale statement van EY. “We bevinden ons in de beginfase van deze evaluatie en er zijn nog geen beslissingen genomen.”

EY heeft wereldwijd circa 312.000 medewerkers in meer dan honderdvijftig landen en is opgezet als netwerk van formeel gescheiden nationale memberfirms, die ieder een vergoeding afdragen voor branding, systemen en technologie.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.