Nieuws

KPMG Luxemburg zegt Adler Group vaarwel vanwege conflict over jaarrekening

KPMG Luxemburg zegt Duits vastgoedfonds vaarwel vanwege onenigheid over de jaarrekening van 2021.

Dat meldt Adler. Adler meldde gisteren juist verder te gaan met KPMG als huisaccountant, maar kort daarop bleek KPMG anders te hebben besloten. Dat kwam volgens Adler Group als een verrassing, dat in een verklaring laat weten het besluit van KPMG "zowel teleurstellend als irritant" te vinden.

Al sinds vorig jaar gonst het van geruchten over fraude en zelfverrijking bij het fonds. De Duitse toezichthouder is bezig met een onderzoek. Begin deze maand bleek dat KPMG de jaarrekening over 2021 niet wilde goedkeuren, waarna Adler besloot de jaarcijfers toch te publiceren zonder accountantsverklaring. Het fonds maakte een verlies van 1,17 miljard euro bekend, wat hoofdzakelijk zou komen door een afschrijving op activiteiten rondom de ontwikkeling van vastgoed. KPMG liet in april al weten meer duidelijkheid te willen over de cijfers en te twijfelen over de waardering van die activiteiten.

Beurskoers

Doordat KPMG de jaarrekening niet goedkeurde, kelderde de beurskoers van Adler en verloor het fonds begin mei een derde van zijn beurswaarde in één dag. Het merendeel van de raad van bestuur van het bedrijf is opgestapt.

Het bedrijf zegt nu samen met de Nederlandse zakenbank Kempen - al jaren de financiële partner van het bedrijf - en het Amerikaanse PJT Partners te werken aan het in kaart brengen van financiële opties. Daarnaast is het de coporate governance aan het herstructureren, in samenwerking met PwC. Thomas Echelmeyer, voormalig partner bij EY en Arthur Andersen, is aangesteld als tijdelijke cfo.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.