Nieuws

Ruim twintig ondernemers opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun.

Eerder werden in deze zaak al vijf mannen opgepakt, die voor zes miljoen euro aan onjuiste aanvragen voor Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hadden ingediend. Die vijf worden ervan verdacht namens de nu opgepakte ondernemers de TVL-steun te hebben aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Daarbij zouden bewust valse omzetgegevens zijn opgegeven, op basis van valse documenten. De betrokken ondernemers ontvingen ook het subsidiegeld. De meeste van deze ondernemers zijn inmiddels weer vrij, maar moeten het volledige bedrag aan ten onrechte ontvangen TVL terugbetalen en krijgen een "hoge werkstraf", zo meldt de FIOD. Naar een aantal loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

Persoonlijke gegevens van de betrokken ondernemers zijn niet bekendgemaakt. De eerste vijf opgepakte verdachten zijn tussen 26 en 59 jaar oud en komen uit Assen, Groningen, Leek, Norg en Renkum. Van hen zitten er drie nog vast.

Het onderzoeksteam van de FIOD vermoedt dat een fors percentage van het TVL-bedrag als 'provisie' door de ondernemers naar deze hoofdverdachten werd overgemaakt.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.