Nieuws

Britse toezichthouder publiceert eerste richtlijn professionele oordeelsvorming

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) heeft in het kader van Britse verbetermaatregelen voor de accountancy een richtlijn gepubliceerd over hoe accountants hun professionele oordeelsvorming kunnen verbeteren.

Professionele oordeelsvorming is volgens de FRC de sleutel tot audits van hoge kwaliteit, maar de FRC identificeert regelmatig slechte professionele oordeelsvorming als een van de belangrijkste problemen die de kwaliteit van de audit beïnvloeden.

De nieuwe leidraad omvat een nieuw kader voor professionele oordeelsvorming en een reeks voorbeelden. "Indien breed toegepast, zal de leidraad de kwaliteit van de controle verbeteren door de consistentie en kwaliteit van de professionele oordeelsvorming van auditors te verbeteren", aldus de FRC.

De richtlijn zal volgens de toezichthouder met name nuttig zijn voor auditors en technische teams, maar is ook interessant voor diegenen die geïnteresseerd zijn in auditkwaliteit, zoals leden van audit committees en investeerders.

Mark Babington, Executive Director of Regulatory Standards bij de FRC: "Professionele oordeelsvorming is een fundamentele vereiste voor audits van hoge kwaliteit. Helaas constateert het toezicht en de handhaving van de FRC regelmatig dat professionele oordeelsvorming niet effectief en consistent is toegepast, waardoor de kwaliteit van de audit en het vertrouwen in gecontroleerde rekeningen wordt ondermijnd. De nieuwe richtlijn, de eerste in zijn soort door een regelgevende instantie, schetst een duidelijk kader voor hoe auditors professionele oordeelsvorming moeten toepassen om de kwaliteit van de audit te verbeteren."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.