Nieuws

IIA: Oorlog in Oekraïne confronteert bedrijven met 'storm aan risico's'

De oorlog in Oekraïne vergroot de ernst van en het scala aan risico's waarmee bedrijven worstelen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek door het Instituut van Internal Auditors (IIA).

Acht op de tien chief audit executives (CAE's) geeft aan dat de Russische inval in Oekraïne een negatief effect heeft gehad op de macro-economische en geopolitieke onzekerheid. Dat zegt 79 procent van de ondervraagden. Van de risico's waar bedrijven mee te maken krijgen is macroeconomic and geopolitical uncertainty het meest verergerd.

Bovenaan agenda

Voorafgaand aan de oorlog stond dat thema nog buiten de top vijf van risico's waar bedrijven mee worstelen. Het staat nu bovenaan en centraal op de risicoagenda. Veel bedrijven zien macro-economische en geopolitieke onzekerheid als een bedrijfskritisch risico, dat nu voor het eerst moet worden aangepakt, aldus IIA Nederland.

Volgens de audit executives heeft de oorlog in Oekraïne ook gevolgen voor risico's zoals cybersecurity en data security en voor continuïteit en crisis management. Ook risico’s rondom de supply chain en outsourcing en rondom financiering, liquiditeit en faillissementen worden vaak genoemd. De macro-economische en geopolitieke onzekerheid kan zulke risico's verder verergeren.

Perfect storm

Bedrijven worden geconfronteerd met een perfect storm van geopolitieke en geo-economisch gedreven risico's, stelt IIA. Ondernemingen moeten zich dus voorbereiden en scenario's maken voor grote geopolitieke gebeurtenissen en toekomstige crises, die de bedrijfsactiviteiten ernstig kunnen verstoren. Het instituut dringt er daarom bij organisaties en hun interne auditfuncties op aan, om daaraan meer tijd en energie te besteden.

De uitkomsten zijn gebaseerd op kwantitatief onderzoek onder 834 chief audit executives uit vijftien Europese landen, waaronder Oostenrijk, België, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Slovenië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland en Nederland.

Het volledige Risk in Focus 2023-rapport wordt in september 2022 gepubliceerd.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.