Nieuws

Jan Weezenberg overleden

Op 19 juni jl. is Jan Weezenberg overleden. Hij was bij veel leden bekend, aanvankelijk als docent en examinator en later als kritisch volger van het beroep, die zich veelvuldig op deze site liet horen. Hij werd 88 jaar.

Registeraccountant Jan Weezenberg (5 mei 1934-19 juni 2022) was in zijn werkzame leven onder meer hoofd van het kenniscentrum voor toegepaste bedrijfseconomie van Corporate Accounting Philips International en universitair hoofddocent Informatiemanagement aan de Open Universiteit Nederland. Verder was hij als programmamaker, docent en examinator betrokken bij de accountantsopleidingen van diverse universiteiten en was hij redacteur en/of auteur van diverse publicaties en tijdschriften.

Een "beroepstwijfelaar", zo omschreef Weezenberg zichzelf eens. Jules Muis, de eminence grise van het accountantsberoep, noemt Weezenberg "een kei van een professional" en geeft aan dat het overlijden van hem voelt als "het verliezen van een intrigerende huistafelgenoot". Tijdens de discussies op accountant.nl kwamen de twee elkaar regelmatig tegen.

Columnist en compliance adviseur Arnout van Kempen droeg medio maart een column op aan Weezenberg, die hij leerde kennen als docent Administratieve Organisatie. Weezenberg leerde hem fundamenteel anders naar de rol en betekenis van de controlerend accountant te kijken. "Ineens werd het vak AO veel boeiender, kreeg ik echt begrip voor wat ik aan het doen was, maar begreep ik ook dat het vak van accountant veel méér betekent dan 'jaarrekening certificeren, klaar'", aldus Van Kempen, die ook de "vrolijke Brabantse humor, zijn grote wijsheid en zijn betrokkenheid bij studenten" van Weezenberg memoreert. 

Jan Weezenberg was jarenlang veruit de meest actieve reageerder op berichten, columns en artikelen op accountant.nl. Ook wees hij de redactie soms op zaken die in zijn optiek nieuwswaardig waren, of juist geen plek zouden moeten krijgen op onze site. Hij toonde zich betrokken en scherp in zijn commentaren, op vrijwel alle terreinen, maar zeker rondom thema's als technologie, onderwijs en pensioenen.

Weezenberg was kritisch op de ontwikkelingen binnen het beroep en soms ook scherp richting de rol van de beroepsorganisatie, maar zag ook de "voortdurende speldenprikken van het maatschappelijk verkeer". "Eigenlijk is het allemaal ontzettend triest wat zich momenteel in de accountantswereld afspeelt", zo verzuchtte hij eens. Een paar keer schreef hij een eigen opiniebijdrage, maar trok die ook wel eens op het laatste moment weer terug, want "ik ben geen Don Quichotte".

Soms nam hij zich voor de pen neer te leggen, bijvoorbeeld toen de redactie besloot om de reactiemogelijkheden op deze site te beperken tot artikelen, columns en opiniestukken. Dat hij niet meer op elk nieuwsbericht kon reageren, zat hem even flink dwars. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en al binnen enkele dagen liet hij toch weer van zich horen.

Toen hij op 5 mei van dit jaar 88 jaar werd, besloot Jan Weezenberg zich uit te schrijven uit het register van de NBA, omdat zijn gezondheid achteruit ging. Hij correspondeerde daarover nog even met Jules Muis en dankte hem voor "de wijze teksten, de funny moments en cynische benadering van het gebeuren binnen de pbo", verwijzend naar de NBA. Een verzoek vanuit de redactie om ter gelegenheid van zijn uitschrijven een interview te geven sloeg hij beleefd af, vanwege zijn slechter wordende conditie. Toch liet hij ook begin juni in de reactiekolommen van deze site nog van zich horen, bij een column van Pieter de Kok: "There will never be a best way to organise anything, but there will always be better ways." Zoals altijd met een beleefde aanhef en een vriendelijke groet tot slot.

Het accountantsberoep verliest met het overlijden van Jan Weezenberg uit Son een kritisch, maar betrokken, uitgesproken en bijzonder lid.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.