Nieuws

Van Lienden en partners ook verdacht van witwassen

Opiniemaker Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel worden door het Openbaar Ministerie (OM) nu ook verdacht van witwassen. Dat meldt NRC.

Eerder was al bekend dat justitie het drietal verdenkt van oplichting en verduistering. Van Lienden en zijn twee zakenpartners importeerden vanaf maart 2020 een grote hoeveelheid mondkapjes naar Nederland, volgens eigen zeggen via de stichting Hulptroepen Alliantie en zonder winstoogmerk. Uiteindelijk bleek dat betalingen terechtkwamen bij de commerciële bv Relief Goods Alliance, waarmee de drie miljoenen verdienden.

Het OM maakte eind februari bekend een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de gang van zaken bij de stichting Hulptroepen Alliantie. Eind april kwam daar een verdenking van verduistering bij. Justitie legde vervolgens voor ruim elf miljoen beslag op de Nederlandse bankrekeningen van de drie zakenpartners.

Witwassen

Volgens NRC heeft justitie de verdenking vorige maand uitgebreid met een vermoeden van witwassen. Dat zou zijn omdat de drie zakenpartners aan zichzelf voor "miljoenen euro’s aan dividend uitkeerden" vanuit Relief Goods Alliance. Bronnen bevestigen aan NRC dat sprake is van witwassen, omdat de drie zo geld in handen kregen dat mogelijk voortkwam uit een misdrijf.

Ondertussen dient bij de rechtbank in Amsterdam een andere zaak, rondom mogelijk ontslag van Van Lienden en Damme als bestuurders van de stichting Hulptroepen. Het OM en een aantal vrijwilligers van de stichting vragen de rechter om de twee, die beiden al geschorst zijn, te ontslaan. Volgens het OM had de stichting Hulptroepen "direct vanaf de geboorte al een eigen belang".

Naast deze civiele procedure loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek naar de 'mondkapjesdeal' met Van Lienden. Forensisch accountants van Deloitte Forensic and Dispute Services onderzoeken daarnaast in opdracht van het kabinet de gang van zaken rond de inkoop van mondkapjes en andere beschermingsmiddelen bij het uitbreken van de coronacrisis.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.