Nieuws

Allerrijksten werden 1400 miljard dollar armer in eerste halfjaar

Het vermogen van de rijkste vijfhonderd personen op aarde is in de eerste zes maanden van 2022 sneller dan ooit geslonken.

Financieel persbureau Bloomberg, dat een ranglijst van grootste vermogens bijhoudt, berekende dat de top vijfhonderd het afgelopen halfjaar 1400 miljard dollar (1346 miljard euro) van hun rijkdom zagen verdampen.

Het vermogen van 's werelds rijkste miljardair Elon Musk daalde met bijna 62 miljard dollar. De topman van Tesla en SpaceX houdt nog altijd een kleine 209 miljard dollar over. De nummer twee op de rijkenlijst, Amazon-oprichter Jeff Bezos, raakte bijna 63 miljard dollar kwijt en heeft nu een vermogen van 129,6 miljard dollar. Mark Zuckerberg, topman van Facebook-moeder Meta, raakte meer dan de helft van zijn vermogen kwijt.

Tegelijk hoeven we geen medelijden met de miljardairs te hebben, aldus Bloomberg. Niet alleen bezitten ze nog genoeg om de winter door te komen, maar ook zoeken ze juist nu naar buitenkansjes in de markt. 

Aandelenmarkten

De daling heeft alles te maken met de malaise op de aandelenmarkten, waar renteverhogingen en de vrees voor een recessie voor enorme koersverliezen hebben gezorgd. In Amsterdam daalde de AEX met ruim 17 procent, waardoor zo’n €170 miljard aan waarde verdampte. In de VS daalde de S&P 500 zelfs met meer dan twintig procent; de scherpste daling in ruim een halve eeuw tijd.

In de afgelopen paar jaar zorgden coronasteun van overheden en lage rentes er juist voor dat veel geld in aandelen, huizen en cryptomunten werd gestoken, waardoor deze bezittingen fors in waarde stegen.

Juist techbedrijven als Tesla, Meta en Amazon verliezen nu aan waarde op de beurzen, omdat ze relatief duur zijn. Veel van de vermogens van Bezos, Musk en Zuckerberg zit in de belangen die ze in hun bedrijven hebben.

Bron: ANP/FD/Bloomberg

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.