Nieuws

Britse toezichthouder vooral kritisch over controlekwaliteit bij BDO en Mazars

De Britse toezichthouder op het accountantsberoep, de Financial Reporting Council (FRC), ziet enige verbetering in de controlekwaliteit van de grootste accountantskantoren. Maar over BDO en Mazars oordeelt de FRC kritisch.

De twee accountantsorganisaties behaalden voor het tweede jaar op rij de slechtste scores van de zeven door de FRC getoetste kantoren. De FRC spreekt van "onaanvaardbare" kwaliteit. Slechts 58 procent van de twaalf gecontroleerde BDO-audits werd door de FRC in orde bevonden. Iets beter dan de magere 44 procent vorig jaar, maar niet goed genoeg. Bij Mazars vond de FRC de helft van de acht getoetste controledossiers van acceptabel niveau.

Ook voor EY viel de toetsing dit keer teleurstellend uit; 65 procent van de audits kreeg de hoogste score, tegen 79 procent een jaar geleden. Geen van de 17 getoetste EY-audits bevond zich echter in de laagste categorie, waarover de FRC stelt dat "aanzienlijke verbetering" nodig is.

Bij KPMG was sprake van een duidelijke verbetering: 84 procent van de getoetste audits viel in de topcategorie, tegen 59 procent vorig jaar. PwC kreeg bij 83 procent van de controles de hoogste score en Deloitte bij 82 procent. Bij Grant Thornton, in omzet het zevende kantoor in het VK, werden alle vijf getoetste controledossiers in orde bevonden.

Audits van beursfondsen beter

Als geheel vroeg 25 procent van de dossiers bij de zeven getoetste 'Tier 1 firms' nog om enige of aanzienlijke verbetering. Iets gunstiger dan de 29 procent in 2021 (2020: 33 procent). De scores voor audits van grote beursgenoteerde bedrijven waren beter dan die bij andere bedrijven. Slechts twaalf procent van de FTSE 350-controles behoeft nog enige of significante verbetering, aldus de FRC.

De uitkomsten van de toetsing onderstrepen de problemen van middelgrote accountantskantoren als ze proberen een groter aandeel te winnen in een markt die wordt gedomineerd door de big four, terwijl ze tegelijk moeten zorgen dat hun werk voldoet aan de eisen van de toezichthouder, zo stelt de Financial Times.

BDO, Mazars en EY gaven aan teleurgesteld te zijn over hun inspectieresultaten en gaan investeren in mensen en middelen om de kwaliteit van hun werk te verbeteren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.