Nieuws

Europese Commissie broedt op versoepelen staatssteunregels

De Europese Commissie broedt op het versoepelen van de staatssteunregels, nu de oorlog in Oekraïne voortduurt. Zij polst de EU-landen daarover. Met name de overgang van gas en olie uit Rusland naar alternatieve energiebronnen zou extra maatregelen vergen.

De commissie gaf overheden een maand na de Russische inval in Oekraïne meer ruimte om bedrijven te helpen die daardoor geraakt worden. Maar die extra ruimte volstaat niet, denkt zij.

De limieten op directe staatssteun aan door de oorlog getroffen bedrijven zouden omhoog kunnen, oppert de commissie. Ze noemt expliciet boeren en vissers. Het soepelere steunregime zou kunnen gelden voor subsidies en andere vormen van hulp, zoals belastingkortingen, zachte leningen of garanties voor geldschieters.

De steun zou een kwart ruimer kunnen uitvallen dan tot dusver, maakt persbureau Reuters op uit documenten die het onder ogen kreeg. De hulp zou van de commissie tot een half miljoen euro per bedrijf mogen bedragen, waar dat nu nog 400.000 euro is. De limiet voor steun aan boeren en vissers, nu nog 35.000 euro, zou forser omhooggaan. Voor boerenbedrijven kan het volgens Reuters 62.000 euro worden, voor vissers zelfs 75.000 euro.

Aanbestedingsregels versoepelen

Verder moeten investeringen in duurzame energie worden aangemoedigd om uit de greep van energieleverancier Rusland te komen, zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Daarvoor kunnen aanbestedingsregels voor bijvoorbeeld de installatie van warmtepompen worden versoepeld.

Voor energiebesparingsprojecten of de overgang van de industrie naar duurzame energie zou in sommige gevallen zelfs helemaal geen aanbesteding meer nodig zijn. Het mkb en bedrijven die bijzonder efficiënt met energie omgaan zouden aanspraak kunnen maken op een extra beloning.

De oorlog en de daaropvolgende EU-sancties en Russische vergeldingsmaatregelen hebben sommige Europese bedrijven hard geraakt. Ondernemingen zijn klandizie of leveranciers verloren. Tuinders en vissers raken in de knel door hoge stookkosten en brandstofprijzen. De commissie gaf de lidstaten daarom de mogelijkheid bedrijven te hulp te schieten, net als tijdens de coronacrisis.

Regels moeten soms wijken

De Europese mededingingsregels moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat EU-landen bedrijven in eigen land niet bevoordelen, zodat ze rivalen kunnen wegconcurreren. Maar ze kunnen soms wijken om een verstoring van de economie te verhelpen.

De commissie raadpleegt de EU-landen en neemt dan een besluit. De bestaande en extra versoepelingen zouden in principe tot het eind van het jaar gelden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.